Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Η σεξουαλική ταυτότητα των γονιών δεν επηρεάζει τον ψυχισμό των παιδιών

Η αναδοχή συνήθως είναι ένας προσωρινός τρόπος για να προσφερθεί σπιτικό σε παιδιά και εφήβους, µέχρι να είναι δυνατό να επιστρέψουν στις δικές τους οικογένειες τους. Το γνωρίζει αυτό η Ελληνική κοινωνία που διχάστηκε με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο; Όχι απαντούν οι ειδικοί.
Η ψήφιση του νομοσχέδιου για την αναδοχή που επιτρέπει ανάμεσα σε άλλα, σε ομόφυλα ζευγάρια να έχουν το δικαίωμα, δίχασε πολιτικούς  και εξόργισε την εκκλησία. Τι λένε όμως οι ίδιοι οι επιστήμονες; Μπορεί να υπάρχουν οι διαφωνούντες, ωστόσο τα στοιχεία της ίδιας της επιστημονικής έρευνας είναι αδιάσειστα.
«Οι ισχυρισμοί ότι τα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων δεν αναπτύσσονται το ίδιο καλά σε σχέση με τα παιδιά ετεροφυλόφιλων γονέων, δεν βρίσκουν υποστήριξη στην επιστημονική ερευνητική βιβλιογραφία» έγραφαν πριν μέρες στο κείμενο που συνυπέγραψαν 55 ακαδημαϊκοί ψυχολόγοι από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. 
Στο ίδιο πνεύμα και ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής κοινωνικής εργασίας στα παιδικά χωριά SOS  και υπεύθυνος στα προγράμματα αναδοχής o οποίος μιλάει στο Tvxs.gr σχετικά με το θέμα υπογραμμίζοντας πως ο φακός της δημοσιότητας έπεσε στη συγκεκριμένη διάταξη ενώ θα έπρεπε να ενημερωθεί η κοινωνία για το σύνολο των θετικών στοιχείων του νομοσχέδιου».  Ο κος Στέργιου σημειώνει πως λύθηκαν προβλήματα ετών που δημιουργούσαν εμπόδια στην αναδοχή και πως το σημαντικότερο όλων είναι να ενημερωθεί η κοινωνία για την ουσία του θέματος που είναι η ίδια η αναδοχή.
Με βάση την εμπειρία σας στο θέμα της αναδοχής, ποια είναι η θέση  σας σε σχέση με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;
Είναι άνευ ουσίας όλη αυτή η φασαρία. Πολύ σωστά ο νόμος έχει θέσει τις προϋποθέσεις ένα ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης να μπορεί να αναλάβει αναδοχή. Προφανώς και ομόφυλα και προφανώς είναι υποκρισία να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσε ο καθένας να κάνει αναδοχή ως μονογονεϊκή οικογένεια και μετά να ζει με όποιον θέλει.
Πως απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι η σεξουαλική επιλογή επηρεάζει τη μητρική ή την πατρική σχέση;
Η εμπειρία μας μας έχει δείξει ότι δεν έχει καμία σχέση η σεξουαλική κατάσταση του ατόμου εφόσον έχει διερευνηθεί η ψυχική κατάσταση. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική ταυτότητα δεν επηρεάζει τον ψυχισμό των παιδιών. Αυτό που τα επηρεάζει είναι η ψυχική κατάσταση των γονιών τους. Δεν φαίνεται πουθενά ότι τα παιδιά των ομοφυλόφιλων έχουν κατάθλιψη ενώ των ετεροφυλόφιλων δεν έχουν.  Όταν κάνεις μια αξιολόγηση ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας αυτό που κοιτάς με προσοχή και λεπτομέρεια είναι τον ψυχισμό του, όχι τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Αυτά που λένε περί μπούλινγκ ισχύουν σε δεκάδες περιπτώσεις. Μπορεί να δεχτεί εκβιασμό ή επιθετικότητα ένα παιδί που είναι απλά ανάδοχο και στο σχολείο συστήνεται  με επίθετο που δεν είναι των γονέων του. Έχουν συμβεί τέτοια γεγονότα.
Η Ελληνική κοινωνία ξέρει τι σημαίνει αναδοχή;
Όχι από ότι φάνηκε και αυτό πρέπει να αλλάξει. Να καταλάβει η κοινωνία ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες έρχονται με λάθος εικόνα και άλλες δεν έρχονται γιατί δεν ξέρουν τι είναι. Ο τρόπος που πρόβαλαν τα ΜΜΕ το νομοσχέδιο έδειξε πως δεν δόθηκε η βαρύτητα στο τι σημαίνει αναδοχή παρά μόνο σε ένα δευτερεύον θέμα.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: