Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Αντί για 660 εκατ., επιστρέφονται μόλις 60

Μετά την επιστροφή, την προηγούμενη Πέμπτη, στους συνταξιούχους, ενός μικρού μέρους από τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ, φουντώνουν οι αντιδράσεις των δικαιούχων, αφού η κυβέρνηση επιστρέφει ένα πολύ μικρό μέρος. Αυτή η επιστροφή αφορά μόνο τις παράνομες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις κύριες συντάξεις, όπου βέβαια κανένα ποσό από τα παρανόμως παρακρατηθέντα δεν επιστρέφεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν επακριβώς το αντικείμενο, θα έπρεπε να επιστραφεί στους συνταξιούχους, μόνο για τις κύριες συντάξεις, ένα ποσό που συνολικά αγγίζει τα 660 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει μόλις 60 εκατ. ευρώ και αυτά αφορούν μέρος των επικουρικών. Πρόκειται για μια ληστρική πρακτική που ξεκίνησε η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 (ίσχυσε από 1-1-2012) και βέβαια συνέχισε και η συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά το 2012!
Αναλυτικότερα, ήταν συνέπεια των περικοπών που έγιναν σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων που είχαν θέσει ως μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση την περικοπή των συντάξεων. Ετσι, παρότι οι συντάξεις μειώθηκαν από τα αρχικά ποσά, την ίδια στιγμή θα έπρεπε να τροποποιηθούν (μειωθούν) και τα ποσά της εν λόγω εισφοράς, κάτι το οποίο βέβαια δεν έγινε, αλλά συνεχίζουν να υπολογίζονται στα αρχικά ποσά.
Η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ θεωρείται εισφορά και αφορά συγκεκριμένες συντάξεις όπως: για τις κύριες άνω των 1.400 ευρώ έχουν ποσοστό παρακράτησης 3% έως 14%. Ενώ οι επικουρικές άνω των 300 ευρώ ποσοστό 3% έως 10%. Στη συνέχεια ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) με βάση τον οποίο στην ουσία ενσωματώθηκαν οι περικοπές των μνημονιακών νόμων (4024 - 4051 - 4093), με την εισφορά υπέρ του ΑΚΑΓΕ να παραμένει.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι συντάξεις μειώθηκαν και τυπικά, το υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα δεν αναπροσάρμοσε ως όφειλε την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, αλλά συνέχισε να παρακρατεί τα αρχικά υπέρογκα ποσά.
Τι ισχύει στις κύριες συντάξεις
Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί θα πάρουμε ένα παράδειγμα. Συνταξιούχος ΙΚΑ είχε αρχική σύνταξη 1.965 ευρώ, άρα εισφορά (1.965x6%) 118 ευρώ. Με τις μνημονιακές περικοπές (358 ευρώ) η σύνταξη αυτή μειώθηκε στα 1.607 ευρώ, συνεπώς το νέο ποσό εισφοράς (1.607x3%) ήταν 48 ευρώ. Διαφορά δηλαδή 70 ευρώ. Τόσα (μηνιαίως) θα πρέπει να του επιστραφούν.
Τα ποσά των οφειλών αυτών κυμαίνονται από τα 42 ευρώ και άνω, αφορούν πάνω από 400.000 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν αρχικό ποσό πάνω από τα 1.400 ευρώ, ενώ το σύνολο των επιστροφών ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως για δύο χρόνια, 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις κύριες συντάξεις.
Το θέμα είναι ότι στους συνταξιούχους για την κύρια σύνταξη θα έπρεπε να επιστραφούν παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά που εκκινούν από τις αρχές του 2012 και εκτείνονται μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, με τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) επέρχεται και η τυπική κατάργηση των αρχικών ποσών στις συντάξεις και στο εξής τίθενται σε ισχύ τα νέα (μειωμένα) ποσά, αφαιρουμένων των μνημονιακών περικοπών.
Δηλαδή, αντί 1.965 ευρώ (όπως το παράδειγμα) στα 1.607 ευρώ, άρα και η εισφορά στα 48 ευρώ.
Εκτός των άλλων εκκρεμεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία η εν λόγω εισφορά 3% έως 14% κρίθηκε αντισυνταγματική και οι οφειλές βάσει της απόφασης αυτής (για 1,5 χρόνο) ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο λογαριασμός, αν συναθροιστούν οι συνολικές επιστροφές που οφείλουν να γίνουν στους συνταξιούχους, ανέρχεται στα 3,86 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:
► 660 εκατ. ευρώ (έως τώρα) λόγω λανθασμένων παρακρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ.
► 1,2 δισ. ευρώ (έως τώρα) λόγω λανθασμένων εφαρμογών και εξαίρεσης των επιπλέον εισφορών 13ου-14ου μισθού στις επικουρικές.
► 2 δισ. ευρώ (ετησίως) λόγω λανθασμένων εφαρμογών στις κύριες, από τον μη συνυπολογισμό των επιπλέον εισφορών 13ου-14ου μισθού.
«Παραπλάνηση των συνταξιούχων»
Εμπαιγμός και παραπλάνηση των συνταξιούχων είναι οι εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας ότι επιστρέφουν τις παράνομες παρακρατήσεις του ΑΚΑΓΕ. Δεν υπάρχει προηγούμενο… αυτού του είδους των επινοήσεων και σωρείας των δήθεν λαθών. Ούτε τέτοια έκταση παραβατικότητας υπουργών.
Από το σύνολο των οφειλών οι οποίες ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, μόνο τα 60 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν!
Χωρίς να υπολογιστούν τα αναδρομικά από το 2012, ούτε αυτές που προκύπτουν βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με βάση τον Ν. 4387/2016 και κατ’ εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή, οι συνολικές οφειλές αυτές, σύμφωνα με ελάχιστα προβλέψιμα ποσά έως σήμερα, ανέρχονται στο ποσό των 660 εκατ. ευρώ.
Ετσι, ο σχετικός ντόρος περί αποκατάστασης και περί επιστροφών δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια, αφού περιορίζονται στις επικουρικές και στα 60 εκατ. ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: