Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ένα λάστιχο αυτοκινήτου που παράγει οξυγόνο!

Αν πιστέψουμε τη γνωστότατη εταιρία Goodyear ένα πειραματικό ελαστικό της, που επιδεικνύεται αυτές τις μέρες στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης (Salon de l’Auto de Genève) με την ονομασία Oxygene λειτουργεί περίπου όπως τα... φυτά, καθαρίζοντας τον αέρα και προσφέροντας οξυγόνο στο περιβάλλον. Πώς; Με τη βοήθεια ζωντανών (!) βρύων που είναι τοποθετημένα στα πλαϊνά του...
Το Oxygene, λοιπόν, έχει μια μοναδική δομή που δημιουργείται από ζωντανά βρύα τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Αυτή η δομή και ο ειδικός σχεδιασμός πέλματος του ελαστικού απορροφούν και ανακυκλώνουν την υγρασία και το νερό από την επιφάνεια του δρόμου, επιτρέποντας τη δημιουργία φωτοσύνθεσης και ως εκ τούτου την απελευθέρωση οξυγόνου στον αέρα.
Δείτε σχετικό βίντεο
Τα οφέλη που δυνητικά μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία αυτή είναι τα εξής:
• Καθαρισμός του αέρα που αναπνέουμε: Σε μια πόλη παρόμοια με το Παρίσι με περίπου 2,5 εκατομμύρια οχήματα, αυτό θα σήμαινε την παραγωγή περίπου 3.000 τόνων οξυγόνου με απορρόφηση πάνω από 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.
• Ανακύκλωση φθαρμένων ελαστικών: Το Oxygene διαθέτει δομή κατασκευασμένη από σκόνη καουτσούκ που προέρχεται από ανακυκλωμένα ελαστικά. Η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών παρέχει παράταση της διάρκειας ζωής του ελαστικού. Πρόσθετη ασφάλεια εξασφαλίζεται από την ανοιχτή δομή του ελαστικού, η οποία βελτιώνει την πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα βοηθώντας στην απορρόφηση νερού από το πέλμα.
• Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: Το Oxygene απορροφά την ενέργεια που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση για να τροφοδοτήσει κάποιους ενσωματωμένους αισθητήρες, μια μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για να ανάψει μια λωρίδα φωτός στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Η λωρίδα αυτή αλλάζει χρώματα, προειδοποιώντας τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου για επερχόμενους ελιγμούς, όπως οι αλλαγές των λωρίδων ή το φρενάρισμα.
• Επικοινωνία με την Ταχύτητα του Φωτός: Το Oxygene χρησιμοποιεί ένα σύστημα επικοινωνιών ορατού φωτός ή το LiFi για κινητή συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας με την ταχύτητα του φωτός. Το LiFi επιτρέπει στο ελαστικό να συνδεθεί στο Internet of Things, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ οχήματος-οχήματος (V2V) και οχήματος-υποδομής (V2I), το οποίο είναι κρίσιμο για τα συστήματα διαχείρισης έξυπνης κινητικότητας.
Σχετικά με τη Goodyear
H Goodyear είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ελαστικών στον κόσμο. Απασχολεί περίπου 64.000 άτομα και κατασκευάζει προϊόντα σε 48 εργοστάσια σε 22 χώρες ανά τον κόσμο. Διαθέτει δύο Κέντρα Καινοτομίας στο Akron του Ohio και στην Colmar-Berg στο Λουξεμβούργο όπου αναπτύσσονται προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και υπηρεσίες που θέτουν τα πρότυπα τεχνολογίας και επιδόσεων για τη βιομηχανία.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: