Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Πλωτά ασθενοφόρα στο Αιγαίο

Μέσα στο 2018, τρία πλωτά ασθενοφόρα, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος, διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ, θα πλέουν στο Αιγαίο και θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή.
Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα έχουν ως βάση τη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο, ωστόσο θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας. Τα οχήματα θα αναπτυχθούν κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε απόκρημνη περιοχή όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες.
Την αγορά των τριών πλωτών ασθενοφόρων αλλά και δέκα οχημάτων τύπου pick up ανακοίνωσαν την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» - Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ.. Η συνάντηση έγινε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, του δημάρχου Ρόδου, του  επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, Κώστα Κυπριανού, του βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, εκπροσώπων από τις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, εκπροσώπων του ΕΚΑΒ και άλλων.
Ο Π. Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση εξήγησε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με την Κύπρο Interreg. «Ο κόσμος έχει ακούσει πολλές φορές διακηρύξεις και εξαγγελίες. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μετά από αυτή τη συνάντηση που έχουμε σήμερα με Κυπρίους εκπροσώπους, σε ένα μήνα να προχωρήσει η προκήρυξη και μέχρι τέλους του χρόνου δεσμευόμαστε ότι αυτά τα μέσα θα έχουν τεθεί σε υπηρεσία» τόνισε.
O Ν. Σαντορινιός δήλωσε «σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να γίνει πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού, από τη Νίσυρο, σχετικά με την προμήθεια πλωτών μέσων που θα διευκολύνουν τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά μας» και πρόσθεσε πως με αυτή την πρωτοβουλία, στόχος τους είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα μεταφοράς των ασθενών αλλά και να ενισχυθεί ο στόλος των πλωτών μέσων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι νησιώτες.

Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: