Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Παν. Λαφαζάνης: «Κεντρικό ζήτημα η θεσμική ακύρωση του αλυτρωτισμού»

«Υπάρχει άλλος δρόμος» για τη χώρα, χωρίς λιτότητα και μνημόνια, με «αποτίναξη κάθε επιτροπείας και κηδεμονίας», τόνισε ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε πως «το κεντρικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, είναι ο αλυτρωτισμός της γείτονος».
Ο Παν. Λαφαζάνης παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του αν. καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και του Θέμη Τζήμα, με τίτλο: «Πλευρές ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα».
«Το βιβλίο αυτό είναι καταπέλτης, διότι καταρρίπτει το μονόδρομο. Ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σκύβουμε το κεφάλι και να ακολουθούμε τις συνταγές της τρόικας. Να ακολουθούμε μια επιτροπεία, η οποία είναι μια επιτροπεία ενός αιώνα για την Ελλάδα» είπε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε..
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον» και ότι «πολύ γρήγορα θα είναι παρελθόν». Με αφορμή την παρουσία του Δ. Τσοβόλα, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την επιθυμία του «αυτή η συνάντηση τους με αφορμή το βιβλίο, να έχει και πολιτικές προεκτάσεις».
Σχετικά με το «Μακεδονικό», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως η θεσμική ακύρωση του αλυτρωτισμού της FYROM είναι το κεντρικό ζήτημα και όχι αποκλειστικά και μόνο το όνομα, ως προϋπόθεση για ένα νέο πλαίσιο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Το κεντρικό πρόβλημα με τη FYROM, στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, είναι ο αλυτρωτισμός της γείτονος, ο οποίος θεσμοποιείται στο νομικό καθεστώς της, στο σύνταγμα της και στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Αυτά είναι τα πρώτα και κύρια που πρέπει να ακυρωθούν για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Και βεβαίως δεν είναι το κεντρικό θέμα, αποκλειστικά και μόνο, το όνομα» είπε.
Τη συμφωνία του, με τις περισσότερες προτάσεις του βιβλίου, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, υπογράμμισε όμως ότι η εφαρμογή του, δηλαδή, ο αγώνας «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη συνταγή» έχει «μεγάλες δυσκολίες» και προϋποθέτει συγκρούσεις με «κατεστημένα» και «με ισχυρά οργανωμένα συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: