Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ρομπότ του σεξ: Οι κίνδυνοι του «αναπόφευκτου»

Σε μια εποχή όπου ως νούμερο ένα ασθένεια χαρακτηρίζεται η κατάθλιψη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν πως υποφέρουν από μοναξιά και αδυναμία να συνάψουν ερωτικές σχέσεις, η βιομηχανία της τεχνολογίας, μετά από χρόνια μελετών, είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό τα sexbots.
Η Abyss Creations, μια εταιρία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ρομπότ, ήδη δέχεται παραγγελίες για ένα ανθρωποειδές που προορίζεται για μια εντελώς διαφορετική χρήση από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η Harmony είναι το πρωτότυπο της ρομποτικής εκδοχής ενός ρεαλιστικού sex toy από σιλικόνη, γνωστό ως RealDoll. 
Η Harmony, ξεκίνησε ως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και εξελίχθηκε στο RealBotix. Χαμογελάει, ανοιγοκλείνει τα μάτια, μπορεί να συζητήσει, να πει αστεία και να κάνει σεξ με τον ιδιοκτήτη-σύντρόφό της. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που βρίσκεται στην έκτη εξελιγμένη εκδοχή του και πρόκειται να γίνει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο ρομπότ που προορίζεται για σεξ. Το μοντέλο διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, σώμα RealDoll (απίστευτα ρεαλιστικές κούκλες) και κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια. Η Abyss Creations διαθέτει μια σειρά μοντέλων, από τα 4.400 δολάρια για μια μικρή βασική εκδοχή, μέχρι και τα 50.000 δολάρια ή και περισσότερα, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Οι RealDolls της Abyss Creations είναι οι πιο περιζήτητες και πιο διάσημες κούκλες σεξ στον κόσμο, και χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής σε φωτογραφήσεις μόδας για τους Dolce & Gabbana, ενώ έχουν πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή το "Lars and the Real Girl" με τον Ryan Gosling.
Το εν λόγω sexbot είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών τεχνολογιών: software φωνητικής και φυσιογνωμικής αναγνώρισης, τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης και μηχανικής animatronic για τη μίμηση ανθρώπινων κινήσεων και μορφασμών. Η πρωτοπόρα όμως τεχνολογία που εφαρμόζεται δεν είναι άλλη από την τεχνητή νοημοσύνη που καθιστά εφικτό για το ρομπότ να μιλά, να μαθαίνει και να απαντά στη φωνή του ιδιοκτήτη του. Με άλλα λόγια οι δημιουργοί του ρομπότ δεν είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα σεξουαλικό υποκατάστατο αλλά να αναπαραστήσουν έναν σύντροφο. Μέχρι στιγμής το ρομπότ δεν περπατάει, αλλά αυτό συμβαίνει αποκλειστικά λόγω του υψηλού κόστους της συγκεκριμένης τεχνολογίας και της ποσότητας ενέργειας που θα χρειαζόταν, που θα εκτόξευαν την τιμή του.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας του σεξ είναι μικρότερη από δέκα ετών, αλλά εκτιμάται ότι έχει ήδη αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την εμπορική αξία των υφιστάμενων τεχνολογιών, όπως τα παιχνίδια "έξυπνου σεξ, τις εφαρμογές για την εξεύρεση σεξουαλικών συντρόφων και τη διαδικτυακή πορνογραφία. Τα ρομπότ για σεξ θα είναι το επόμενο - και ενδεχομένως το πιο περιζήτητο - προϊόν που θα χτυπήσει την αγορά. Μια μελέτη μικρής κλίμακας του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen το 2016, διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των 263 ετεροφυλόφιλων ανδρών, ελεύθεροι ή σε σχέση, που συμμετείχαν στην έρευνα μπορούσαν να φανταστούν τον εαυτό τους να αγοράζει ένα ρομπότ για σεξ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Γιατί η Harmony είναι τόσο ιδιαίτερη;
Ως προς το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος της Harmony: "Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί μέσω της αλληλεπίδρασης, και όχι μόνο για να μάθει η Harmony για εσάς, αλλά για να μάθει για τον κόσμο εν γένει. Μπορείτε να εξηγήσετε ορισμένα γεγονότα σε αυτήν, θα τα θυμάται και θα γίνει μέρος της βασικής της γνώσης'', μας ενημερώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας κατασκευής της. Όποιος κατέχει το ρομπότ θα είναι σε θέση να διαμορφώσει την προσωπικότητά του σύμφωνα με αυτά που του λέει. Και η Harmony θα προσπαθήσει συστηματικά να ανακαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ιδιοκτήτη της και να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα στη συνομιλία. Υπάρχουν επίσης 20 πιθανά στοιχεία της προσωπικότητας της Harmony και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για να επιλέξουν ένα συνδυασμό πέντε ή έξι αυτών που μπορούν να προσαρμοστούν για να δημιουργήσουν τη βάση για την τεχνητή της νοημοσύνη.
Η απειλή των Sexbots
Όταν οι επιστήμονες υπολογιστών κατέστησαν την τεχνητή νοημοσύνη αρκετά εξελιγμένη ώστε οι σχέσεις ανθρώπου ρομπότ να φαίνονται πραγματική δυνατότητα, πίστευαν ότι θα ήταν μια δυνατότητα για καλό σκοπό. Μάλιστα στο βιβλίο του 2007, ''Love and Sex with Robots'', ο Βρετανός μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης, David Levy, υποστήριζε ότι τα ρομπότ για σεξ θα έχουν θεραπευτικά οφέλη: "Πολλοί άνθρωποι που υπό διαφορετικές συνθήκες θα γίνονταν κοινωνικά απόκληροι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, θα είχαν μέσω αυτών τη δυνατότητα να είναι ισορροπημένοι άνθρωποι''. Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2016, το Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου φιλοξένησε το ''Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Αγάπη και το Σεξ με  Ρομπότ'', ένα συνέδριο που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον David Levy και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του. Η αίθουσα συνεδρίων του κτιρίου Stuart Hall του πανεπιστημίου ήταν γεμάτη.
Πολλά από τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στο διήμερο συνέδριο τέθηκαν για πρώτη φορά το 2015 από τη Δρ. Kathleen Richardson του Πανεπιστημίου De Montfort, στο Λέστερ, η οποία ξεκίνησε την "εκστρατεία κατά των ρομπότ για το σεξ". Η Richardson, ανθρωπολόγος και ειδική σε θέματα ηθικής σχετιζόμενα με ρομπότ, επισημαίνει ότι η κατοχή ρομπότ για σεξ είναι συγκρίσιμη με την κατοχή ενός σκλάβου: τα άτομα είναι σε θέση να εξαγοράσουν το δικαίωμα να νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, η ανθρώπινη ενσυναίσθηση θα διαβρωθεί και τα θηλυκά σώματα θα αντικειμενοποιηθούν και θα εμπορευματοποιηθούν περαιτέρω. ''Το σεξ με ρομπότ δεν είναι αμοιβαία εμπειρία είναι μέρος της κουλτούρας του βιασμού”. ''Είμαστε τόσο συνεπαρμένοι από την ιδέα ενός ρομποτικού σεξουαλικού συντρόφου'', πιστεύει, ''που δεν έχουμε θέσει ακόμη θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τους''.
Η Richardson υπογραμμίζει ότι τα ρομπότ για το σεξ βασίζονται στην ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία.  “Το σεξ είναι μια εμπειρία ανθρώπων - όχι σωμάτων ως ιδιοκτησία, όχι διαχωρισμένων μυαλών, όχι αντικειμένων”, αναφέρει στον Guardian. Απορρίπτει δε την ιδέα ότι τα ανθρωποειδή θα μπορούσαν να μειώσουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη βία κατά των γυναικών,  υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη της πορνογραφίας στο διαδίκτυο δείχνει πώς η τεχνολογία και το σεξουαλικό εμπόριο αλληλοενισχύονται.
Η Richardson δεν συμμετείχε το συνέδριο στο Goldsmiths, αλλά αρκετοί ομιλητές χρησιμοποίησαν το χρόνο τους για να απαντήσουν σε αυτήν. Αντί της εκστρατείας ενάντια στην ανάπτυξη ρομπότ για σεξ, υποστήριξαν πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για να εξερευνήσουμε νέα είδη συντροφιάς και σεξουαλικότητας. Εάν οι σημερινές αντιλήψεις των ρομπότ για σεξ αντικειμενοποιούν τις γυναίκες, θα πρέπει να εργαστούμε για να αναμορφώσουμε αυτές τις ιδέες, όχι να προσπαθήσουμε να τις καταπιέσουμε. Επίσης, πολλοί έφεραν σαν παράδειγμα τα ρομπότ για συντροφιά που χρησιμοποιούνται ήδη σε ολλανδικά και ιαπωνικά νοσοκομεία για να φέρουν ανακούφιση σε άτομα με άνοια και την επιτυχή τους μέχρι στιγμής χρήση.
Ωστόσο αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την έννοια της συναίνεσης και τα ρομπότ για σεξ. Ποιες ηθικές παραμέτρους οφείλει να διατηρήσει η ανθρωπότητα σε σχέση με το σεξ με ένα ρομπότ που θα παραπέμπει σε βιασμό; Πολλοί απαντούν πως τα ρομπότ για σεξ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέσο εκτόνωσης, ώστε ειδεχθείς πράξεις να αποφεύγονται στην πραγματική ζωή. Όμως η επιστημονική κοινότητα στο σύνολο της δεν φαίνεται ακόμη έτοιμη να απαντήσει αν κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά ή θα ενθάρρυνε επιθετικές συμπεριφορές και καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν ο άνθρωπος αποκτήσει έναν “σύντροφο” του οποίου ο μοναδικός λόγος ύπαρξης θα είναι να του παρέχει ευχαρίστηση, χωρίς την αναστάτωση των δικών του φιλοδοξιών και αναγκών, αλλά και των ίδιων των νόμων, είναι πιθανό να απομακρυνθεί εντελώς από τις ανθρώπινες σχέσεις, με ολέθρια αποτελέσματα για την προσωπική του ζωή και το κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: