Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Φράγκος Φραγκούλης πάνε συλλαλητήριο...

Η, επίσημη τουλάχιστον, Εκκλησία δεν θα είναι εκεί, δεν θα είναι ούτε καν ο Ανθιμος, ούτε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ούτε συντεταγμένος ο πολιτικός κόσμος όπως συνέβη πριν από 26 χρόνια.  Θα είναι όμως οι βουλευτές της ΝΔ με το «ελευθέρας» Μητσοτάκη ανά χείρας, θα είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και μαζί ο Βασίλης Λεβέντης, ένας απόστρατος στρατηγός που κάποτε ήθελε να φτιάξει κόμμα εθνικο-βασιλοφρόνων, ένας «στρατηγικός σύμβουλος» που διακηρύσσει ότι έχει το υψηλότερο IQ στην Ελλάδα, ένα πλήθος βορειοελλαδιτών πολιτευτών κι «επιχειρηματιών» που τις τελευταίες δεκαετίες έκαναν business και καριέρα τον υπερπατριωτισμό, καθώς και η τοπική – και όχι μόνον – ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
Εν ολίγοις, το σημερινό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, είτε ως πολιτική ιλαροτραγωδία είτε ως εθνικιστική ακρότητα, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ιδανικό μπούμερανγκ για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τούτο, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της εμφανίζονται ως οι μοναδικοί θεσμικοί παράγοντες που ταυτίζονται με τα λόμπι του διχασμού και τις σκοπιμότητές τους – σκοπιμότητες, οι οποίες σύμφωνα με ορισμένες πλευρές φθάνουν ακόμη και σε κινήσεις για σχηματισμό κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.
Το ρίσκο της ΝΔ
Για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, η στάση αυτή είναι προϊόν απόλυτου εγκλωβισμού, αλλά και επιλογή υψηλού ρίσκου: Ηρθε ως απότοκο της θολής και ασταθούς γραμμής του στο Μακεδονικό και της ομηρίας του ανάμεσα στο καραμανλικό και το σαμαρικό μπλοκ και απειλεί να εκτρέψει την συντηρητική παράταξη στα όρια του υπερσυντηρητικού πολιτικού τόξου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το θρυλούμενο κεντροδεξιό και φιλελεύθερο προφίλ της και τις προσπάθειες διεύρυνσής της.
Η κίνηση που κορύφωσε αυτόν τον εγκλωβισμό ήταν η συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου και το μήνυμα του αρχιεπισκόπου κατά των συλλαλητηρίων, η οποία και όρισε τις διαχωριστικές γραμμές: Ο Ιερώνυμος, επικεφαλής ενός συντηρητικού ποιμνίου και μιας ακόμη πιο συντηρητικής ιεραρχίας, είπε μεν καθαρά ότι η Εκκλησία λέει «όχι» στον όρο «Μακεδονία», ταυτόχρονα όμως είπε ένα εξίσου καθαρό «όχι» στα συλλαλητήρια: «Δεν χρειάζονται», είπε, «συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συντηρητικής παράταξης έπραξε ακριβώς το αντίθετο: Δεν είπε ποτέ καθαρά εάν αποδέχεται ή όχι τον όρο «Μακεδονία» για την σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ, απέκλεισε εκ προοιμίου την οποιαδήποτε συνεννόηση, κι έκλεισε το μάτι στα συλλαλητήρια του «εθνικοπατριωτισμού» αφήνοντας τελικώς τους βουλευτές του να κινηθούν κατά συνείδηση και να μετάσχουν εάν το επιθυμούν.
Οι πρωταγωνιστές του συλλαλητηρίου
Στο δια ταύτα, το πολιτικό προϊόν αυτής της στάσης είναι ότι σήμερα στην Θεσσαλονίκη οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ θα συμπορευτούν με τα τάγματα της Χρυσής Αυγής, τους νοσταλγούς του τέως, τα κατάλοιπα του κόμματος Καρατζαφέρη και μια στρατιά παραγόντων του «υπερπατριωτισμού» αμφιβόλων κινήτρων και στόχων.
Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου θα είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης. Είναι ο ίδιος Φράγκος Φραγκούλης που με πρόταση Σαμαρά είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου, και εν συνεχεία ενεπλάκη σε σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο. Ο ίδιος το είχε διαψεύσει σε εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη εν έτει 2016, παρόντος του Νικόλαου Γλύξμπουργκ και της βουλευτή της ΝΔ Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, λέγοντας ότι «δεν υπηρετεί κόμματα, παρά μόνον την πατρίδα».
Ετερος ομιλητής θα είναι ο Νίκος Λυγερός, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «στρατηγικός σύμβουλος» και στην ιστοσελίδα του αυτοπαρουσιάζεται ως ο Ελληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και πολυπράγμων σε πεδία από τα μαθηματικά και την ποίηση, έως την οικονομία, την αρχαιολογία, την γεωπολιτική και την στρατηγική. Ομιλίες θα απευθύνουν επίσης οι γνωστοί στην βόρειο Ελλάδα Στέργιος και Κώστας Καλογήρου (επιχειρηματίας ο πρώτος και εκδότης τοπικής εφημερίδας στη Θράκη) και ο παπα- Ανδρέας Κεφαλογιάννης.
Οι «γαλάζιες» παρουσίες
Δίπλα σ’ αυτούς τους οργανωτές και ομιλητές του συλλαλητηρίου θα βρεθούν, κατά τις έως τώρα πληροφορίες, οι περισσότεροι βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ – με πρώτους εκείνους της Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενα Ράπτη, Θεόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη  -, καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ιδιαίτερη έμφαση, λόγω της σημειολογίας του ονόματός του, δίνουν τοπικοί παράγοντες στο εάν θα παραστεί τελικά ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών και εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού, ενώ παρών θα είναι, κατά δήλωσή του, και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης.
Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν στελέχη της ΝΔ και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ενώ το δικό του ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είναι και το εάν και ποια στελέχη των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ θα δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο, όπως ζήτησε χθες ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: