Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

«Παζάρια» για το ύψος της δόσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα «παζάρια» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος της νέας μνημονιακής δόσης που διεκδικεί η Αθήνα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των 110 προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης.
Στοιχείο ενδεικτικό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είναι ότι ενώ την Πέμπτη το μεσημέρι υπήρξε ενημέρωση από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι το «ποσό της νέας εκταμίευσης δεν θα ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ», χθες, ευρωπαϊκή πηγή, τοποθετούμενη για το θέμα αυτό έκανε λόγο για 6 με 7 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, η ίδια πηγή είπε ότι απομένουν ακόμη 30 προαπαιτούμενα να ψηφιστούν, ενώ σε ό,τι αφορά τα μη νομοθετικά μέτρα θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και γι’ αυτά.
Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής τα 55 από τα 110 προαπαιτούμενα βάσει της ενημέρωσης που παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε καλό κλίμα.
Εφόσον γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.
Οι δόσεις που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από την 3η και την 4η αξιολόγηση δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – (ESM) θα αποφασιστεί τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου του 2018 πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Παρασκευής για τη δόση ανεβάζει το ύψος της στα 6,7 δισ. από 4,5 δισ. που ήταν η εκτίμηση της προηγούμενης μέρας και 5,5 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2018.
Μέσα σε αυτή την επιταγή θα είναι και τα λεφτά για το «μαξιλάρι». Αυτά δηλαδή που θα μας δώσει ο ESM και θα πάνε στην άκρη ως «αποθεματικό», ώστε η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το 3ο Πρόγραμμα, να είναι βιώσιμη.
Από το «τσεκ» των 6,7 δισ. ευρώ:
  • Τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας (α΄ εξάμηνο 2018).
  • Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους.
  • Το 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο αποθεματικό ασφάλειας-«μαξιλάρι» που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 10,5 δισ. ευρώ.
Αλλωστε σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές το επόμενο διάστημα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για να μπορέσει σταδιακά να «χτιστεί» το αποθεματικό ασφαλείας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 7ετούς ομολόγου το επόμενο διάστημα, δηλαδή ταυτόχρονα με τους πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης οπότε το κλίμα θα προσφέρεται για εξωτερικό δανεισμό.

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: