Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

«Μια μπάλα, ένα χαμόγελο»

Οι εξωστρεφείς δράσεις της Ε.Π.Ο. για την ανάπτυξη του αθλήματος και τη διάδοσή του σε κάθε γωνιά της επικράτειας και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, προβάλλονται στο τελευταίο τεύχος της μηνιαίας έκδοσης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας «UEFA Direct».
Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μερικές απ’ όσες εντάσσονται στο αναθεωρημένο πλάνο Grassroots 2017-2020 της Ομοσπονδίας, το οποίο παρουσιάστηκε στην πρόσφατη αξιολόγηση από την UEFA στην Αθήνα, αποσπώντας τα θετικά σχόλια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Αναλυτικά, το κείμενο που φιλοξενείται στο περιοδικό της UEFA είναι το ακόλουθο:
«Μια μπάλα στα πόδια, σου προσφέρει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο – μια απλή ιδέα, η οποία είχε μεγάλη απήχηση σε 500 παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, τα οποία συμμετείχαν στις δράσεις της εβδομάδας UEFA Grassroots σε όλη την Ελλάδα.
Στην Αθήνα, αγόρια και κορίτσια από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, που υποστηρίζει παιδιά θύματα-βίας, με μακροχρόνια προβλήματα υγείας και ζουν σε συνθήκες φτώχειας, συγκεντρώθηκαν στο εθνικό προπονητικό κέντρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και συμμετείχαν σε παιχνίδια, κουίζ και άλλες ποδοσφαιρικές δραστηριότητες.
Ο προπονητής Εθνικών Ομάδων Κώστας Τσάνας, ο γυμναστής εθνικών ομάδων Γρηγόρης Μπιζάς και ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ελπίδων Λευτέρης Αστράς ήταν παρόντες για να ενθαρρύνουν και να προσφέρουν συμβουλές στα παιδιά. Μια μικρή συμμετέχουσα, η Μαρία, δήλωσε τη νέα της αγάπη για το παιχνίδι. “Δεν έχω λόγια να περιγράψω τον ενθουσιασμό που ένιωσα. Έτρεχα παντού όλη την ώρα. Παίζοντας με την μπάλα, ήταν πολύ διασκεδαστικό για μένα”.
Σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, η ΕΠΟ συνεργάστηκε με ένα Κέντρο Προσφύγων στην Ανδραβίδα αξιοποιώντας το ποδόσφαιρο για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενσωμάτωσης μικρών προσφύγων ηλικιών 6-12 ετών στην τοπική κοινωνία.
Η εβδομάδα UEFA Grassroots γιορτάστηκε επίσης στην ακριτική Φλώρινα, όπου 80 παιδιά από τοπικά σχολεία και ποδοσφαιρικές ακαδημίες καλωσορίστηκαν στο δημοτικό αθλητικό κέντρο με ομιλίες από προπονητές και βετεράνους παίκτες. Μια ακόμη εκδήλωση έγινε στο νησί της Ζακύνθου, που πρόσφατα δοκιμάστηκε από πυρκαγιές, με τη συμμετοχή 150 νεαρών παικτών, ενώ το ίδιο δημοφιλής αποδείχτηκε αντίστοιχη εκδήλωση ποδοσφαίρου για κορίτσια στην Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: