Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Φάρμακο για τον καρκίνο

Η δισουλφιράμη, που καταπολεμά τον αλκοολισμό, εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων
Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου γεννά φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του αλκοολισμού. 
Επιστήμονες στη Δανία και την Τσεχία διαπίστωσαν ότι η ουσία δισουλφιράμη εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων, ανακαλύπτοντας μάλιστα τον μηχανισμό μέσω του οποίου προκαλεί τον θάνατο τον καρκινικών κυττάρων χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι ερευνητές των Palacky University της Τσεχίας και του Danish Cancer Society της Δανίας προσπάθησαν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό δράσης της δισουλφιράμης στα καρκινικά κύτταρα.
Σε πρώτη φάση διαπίστωσαν ότι σε 1.177 Δανούς καρκινοπαθείς οι οποίοι λάμβαναν το φάρμακο το ποσοστό θανάτου ήταν κατά 34% μικρότερο σε σχέση με άλλους καρκινοπαθείς. Παρατήρησαν, επίσης, ότι καλύτερα ποσοστά επιβίωσης παρατηρούνταν σε διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
ΚαθυστέρησηΣε δεύτερη φάση δοκίμασαν τη δισουλφιράμη σε ποντικούς με καρκίνο, διαπιστώνοντας ότι το φάρμακο καθυστερούσε την ανάπτυξη των όγκων, κυρίως όταν συνδυαζόταν με τη χρήση μικροποσοτήτων χαλκού. Τέλος, ακολούθησε η μελέτη της ουσίας στο εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε σε καρκινικά κύτταρα από ανθρώπους και ποντικούς για να ανακαλυφθεί ο μηχανισμός δράσης της.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δισουλφιράμη ενώνεται με άτομα χαλκού και επιδρά στα καρκινικά κύτταρα μπλοκάροντας την αποβολή των βλαβερών ουσιών που παράγει ο μεταβολισμός τους. Οι επικίνδυνες ουσίες συσσωρεύονται στο εσωτερικό του καρκινικού κυττάρου, μπλοκάροντας τη λειτουργία του και προκαλώντας στη συνέχεια τον θάνατό του.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να προχωρήσουν σε εκτεταμένες κλινικές μελέτες για να δουν πώς ακριβώς επιδρά η δισουλφιράμη στον ανθρώπινο οργανισμό. Σχολιάζουν, δε, πως αν το επόμενο στάδιο της έρευνάς στους επιβεβαιώσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών και των πειραμάτων σε ποντικούς, τότε η επιστήμη θα έχει στα χέρια της μια φτηνή εναλλακτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό συμβαίνει διότι η δισουλφιράμη δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ' αυτού.

Πηγή: espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: