Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Πλούσιο έργο κατά της διαφθοράς

Σημαντικό ελεγκτικό έργο περιλαμβάνει η απολογιστική έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρίας Παπασπύρου, για το 2016, έτος που «χαρακτηρίστηκε από σημαντικές νίκες στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης», όπως τόνισε η επιθεωρήτρια. Ειδοποιό διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, βάσει των όσων ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αποτέλεσε η δραστική ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ).
Αποτέλεσμα ήταν ο συντονισμός πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και η ανάληψη κοινών δράσεων σε σύνθετες και σοβαρές υποθέσεις υψηλής διαφθοράς. Ακόμη, το 2016, για πρώτη φορά υπήρχε αμφίδρομη συνεργασία με εισαγγελικές αρχές καταπολέμησης διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.
Συνοπτικά, στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (αναλυτικότερα βλ. πίνακα) περιγράφεται ότι κατά το 2016:
• Ελέγχθηκαν συνολικά 1.688 υποθέσεις.
• Κοινοποιήθηκαν στη ΓΕΔΔ 1.267 ποινικές υποθέσεις.
• Κοινοποιήθηκαν στη ΓΕΔΔ 1.685 πειθαρχικές αποφάσεις.
• Ως προς τον έλεγχο «πόθεν έσχες», με τη ΓΕΔΔ να έχει πλέον τη διακριτική ευχέρεια ελέγχου περιουσιακής κατάστασης οποιουδήποτε οργάνου ή υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εφόσον αυτός δεν είναι υπόχρεος), εκδόθηκαν 7 εντολές για 30 πρόσωπα.
Πλήθος υποθέσεων που ήλεγξε η ΓΕΔΔ το 2016 απασχόλησαν ευρέως και την κοινή γνώμη. Ενδεικτικά:
■ Τα πλαστά εισιτήρια στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, με αποτέλεσμα την υπεξαίρεση 1.156.000 ευρώ από τα ταμεία της ΣΤΑΣΥ.
■ Τα χρηματικά εντάλματα 250.057,71 ευρώ στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας «Ευρωθεραπεία - Νέο Αθήναιον».
■ Τις παράνομες δαπάνες 241.000 ευρώ στο ΕΚΠΑ από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ, τα έτη 2013-2014.
■ Τη μεταφορά πιστώσεων ύψους 45.600.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών προς άλλα υπουργεία, την περίοδο 2002-2010, για τη χρηματοδότηση Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Συνεργασίας σε τρίτες χώρες.
■ Την τοποθέτηση της Ρόδας Παρατήρησης στην πλ. Συντάγματος, υπόθεση για την οποία αναμένεται πόρισμα για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών.
«Καθίσταται σαφές ότι η δύσκολη και επίπονη μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της χώρας», υπογράμμισε κατά την ομιλία της η κ. Παπασπύρου, εξαίροντας στη συνέχεια τη συνέπεια και τον ζήλο των επιθεωρητών του γραφείου της ΓΕΔΔ και των μικτών κλιμακίων. Παράλληλα έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι οι επιθεωρητές δεν θα ανεχτούν απειλές και τρομοκρατία.
Αγωγές και δημοσιεύματα 
Αφορμή για αυτό το μήνυμα αποτέλεσαν όχι μόνο οι αγωγές που περιγράφηκαν ότι ασκούνται κατά των επιθεωρητών με στόχο να κωλυσιεργήσουν τους ελέγχους τους, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα. Κατονομάζοντας την «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου» η κ. Παπασπύρου αναφέρθηκε σε δημοσίευμα που την κατηγορούσε για δημιουργία «υπεραρχής».
«Η κριτική επί της αρχής του ΣΟΕΕ ήρθε 15 έτη μετά τη θεσμοθέτησή του και μάλιστα κατά τον χρόνο που μικτά κλιμάκια επιθεωρητών του έχουν αναλάβει κάποιες από τις πιο σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων ετών», υπογράμμισε η κ. Παπασπύρου.
Με στόχο τη διασφάλιση της αποδοτικότητας των ελέγχων, στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και την ανατροπή της αίσθησης ατιμωρησίας, η γενική επιθεωρήτρια περιέγραψε ένα μέρος των μέτρων που προωθεί:
• Ενίσχυση ρόλου ΣΟΕΕ: εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ελέγχων, με χρήση κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο φορέων
• Πιστοποίηση και διαρκή επιμόρφωση των επιθεωρητών, τυποποίηση ελέγχων και ομογενοποίηση μεθόδων και πρακτικών ελέγχου
• Αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής των ελεγκτικών σωμάτων.
Αυτή τη στιγμή το γραφείο της ΓΕΔΔ στελεχώνεται με 12 επιθεωρητές, αριθμός που προσεχώς θα αυξηθεί στους 25. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πεδίο ελέγχων της ΓΕΔΔ προστίθενται και οι αθλητικές ομοσπονδίες!
Στο μικροσκόπιο τα ρέματα και τα αντιπλημμυρικά 
«Θα ερευνηθούν τα πάντα», τόνισε κατηγορηματικά η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Δυτ. Αττική, ενημερώνοντας ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση έγγραφων απαντήσεων από πλευράς Πολεοδομίας Ελευσίνας και Διεύθυνσης Υδάτων Περιφέρειας Αττικής.
Αμεσα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες συγκροτήθηκε μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίων Εργων που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το μέγεθος της καταστροφής: «Πώς δόθηκαν οι άδειες. Τι φταίει. Είναι ένα μεγάλο ρέμα. Δεν είναι δυνατόν μες στο ρέμα να έχουν χτιστεί βιομηχανικές μονάδες, ούτε το αμαξοστάσιο του δήμου, ούτε το σχέδιο της πόλης να έχει επεκταθεί πάνω στο ρέμα της Αγ. Αικατερίνης. Πώς καθυστέρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα», εξήγησε αναλυτικά η κ. Παπασπύρου, αναφέροντας ότι αντίστοιχες εντολές ελέγχου θα δοθούν ακολούθως για όλα τα ρέματα της Αττικής, «για να προλάβουμε καταστάσεις».
Οπως διευκρίνισε, στην περίπτωση των οικοδομικών εργασιών, ο χρόνος για την παραγραφή των αδικημάτων υπολογίζεται με αφετηρία τον χρόνο του γεγονότος, εν προκειμένω από το ξέσπασμα των πλημμυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: