Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Τσίπρας: Πορφυρογέννητοι των offshore αποκαλούν το μέρισμα «ψίχουλα»

Καταλόγισε σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ότι επέβαλαν νέους φόρους 30 δις ευρώ και τώρα μιλούν για υπερφορολόγηση. Διερωτήθηκε "πού ήταν τα δύο κόμματα όταν μπαζώνονταν τα ρέματα".
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη της ΝΔ που αποκάλεσαν "ψίχουλα" και "φιλοδώρημα" το κοινωνικό μέρισμα ύψους έως και 900 ευρώ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς τους ότι υποβαθμίζουν το μέρισμα, γιατί στοιχίζει όσο και το «χαρτόσημο των offshore» τους στα Paradise Papers.
«Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η ενίσχυση των 500, 700 ή 900 ευρώ και την αποκαλούν φιλοδώρημα και ψίχουλα» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για το μέρισμα και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για την εμπλοκή της συζύγου του στα Paradise Papers. «Τόσο στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore στις παραδείσιες νήσους» είπε χαρακτηριστικά. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το μέρισμα είναι μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι «επικοινωνιακό τέχνασμα» όπως υποστηρίζει η ΝΔ. «Το μέρισμα αποδεικνύει την κοινωνική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των πολλών και υπέρ των αδυνάτων» τόνισε και κατηγόρησε τα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι «έβαλαν πλερέζες» στο άκουσμα της διανομής του ποσού του 1,4 δις ευρώ.
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε επίσης θράσος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τον ισχυρισμό τους ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί προϊόν φοροεπιδρομής θυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις τους πήραν φορολογικά μέτρα 30 δις ευρώ μόνο κατά την περίοδο 2010 – 2015. «Εσείς επιβάλατε μέτρα με 30 δις φόρους και τώρα πήρατε τη ρομφαία και ξιφουλκείτε» είπε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη και επιτέθηκε και στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι ορισμένοι στην αξιωματική αντιπολίτευση «έχουν το θράσος να δικαιολογούν και αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με offshore.
«Μιλάτε εσείς που φέρατε ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος…» είπε ο πρωθυπουργός. Αντέτεινε δε ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι προϊόν υπερφορολόγησης αλλά βασίζεται στον περιορισμό της ανεργίας, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση της εθελούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων. Κατήγγειλε, επίσης, μερίδα των ΜΜΕ ότι επιτίθενται «λυσσασμένα με ψεύτικα στοιχεία» για δήθεν περικοπές δαπανών στην Υγεία και στάση πληρωμών στην καταβολή συντάξεων.

"Που ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και γίνονταν ρουσφέτια;"

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του απαντώντας σε αυστηρό τόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη Αττικής τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή στη Δυτική Αττική. «Είναι άχαρο και άθλιο πάνω στον πόνο και την καταστροφή να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία» είπε ο πρωθυπουργός και καταλόγισε στη ΝΔ και τη ΔΗ.ΣΥ ότι επιρρίπτουν ευθύνες «με ευκολία» στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου παραγνωρίζοντας ότι η κυρία Δούρου πολλαπλασίασε τα προγράμματα αντιπλημμυρικών έργων στην περίοδο της θητείας.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε, αντίθετα, τις «εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές δεκαετιών στη δόμηση και τη χωροταξία» που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν τα κόμματα που είχαν τη διακυβέρνηση από το 1974 και μετά να παριστάνουν τώρα τους τιμητές. «Που ήσασταν εσείς όλα αυτά τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα, που χτίζονταν η Αττική, που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια σε δικούς σας δημάρχου» είπε και σημείωσε ότι ακόμα και αμαξοστάσιο φύτρωσε πάνω στο ρέμα στη Μάνδρα. «Μόνη έγνοια ήταν η εκλογική πελατεία σας. Πού ήσασταν τόσα χρόνια; Ή όλα αυτά συνέβησαν τα 2,5 τελευταία χρόνια;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει σεβασμό απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη ΝΔ ότι επενδύσει διαρκώς πάνω στην καταστροφή ασκώντας κριτική για φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στη Βουλή και τις προβλέψεις της κυβερνητικής τροπολογίας για τους πλημμυροπαθείς η οποία περιλαμβάνει επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που επλήγη από τη θεομηνία. «Η καταβολή θα γίνει άμεσα τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα και τα ποσά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα» διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου 
Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: