Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμμένει η Κομισιόν

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει η Κομισιόν, με τη φθινοπωρινή της έκθεση που δόθηκε σήμερα (Δευτέρα) στη δημοσιότητα, η οποία αναφέρεται στην πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 
Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο τονίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν πιστά, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. 
Η Κομισιόν στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν από 100 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, σε ποσό της τάξεως των 60 δισ. ευρώ, ως τα τέλη του 2019. 
Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε κι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία στην Ε.Ε., με καλύτερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με τις αντίστοιχες της Κομισιόν. Όπως αναφέρει το Ταμείο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017). 
Επιστρέφοντας στην έκθεση της Κομισιόν, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 
Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της πολιτικής, ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστούν, τόσο κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου προγράμματος (καλοκαίρι του 2018), όσο και μετά τη λήξη του.
⇒ Κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος παραμένει η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και η πλήρης δέσμευση και οικειοποίησή τους από όλα τα τμήματα της ελληνικής διοίκησης. Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για να εδραιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την επανέναρξη της ελληνικής οικονομίας, και η βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές, έπειτα από οχτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας.
⇒ Η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Όμως, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή του προγράμματος.
⇒ Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 9,7 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2016) σε 6,5 δισ. (Ιούλιος 2017) αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για την εκκαθάριση του υπολοίπου καθυστερούμενων οφειλών. 
⇒ Στο συνταξιοδοτικό είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα η πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
⇒ Επιτυχημένη θεωρείται η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζιτικού συστήματος στα τέλη του 2015 και η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, όπως αναμένεται η πλήρης εφαρμογή των ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
⇒ Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της αγοράς εργασίας, αλλά και στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, παρά τη σταδιακή μείωση, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό , ιδίως στους νέους. 
⇒ Οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχουν βελτιωθεί σημαντικά αλλά παραμένουν πολλά τρωτά σημεία, αναφορικά με μία έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: