Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αγνοούσε τις κοινωνικές επιπτώσεις του»

Τα συμπεράσματα μιας ειδικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs.gr, καταδικάζουν την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Συγκεκριμένα, η αναφορά του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπώνει σαφώς την λανθασμένη σκοπιά, από πλευράς Κομισιόν, που είχαν τα προγράμματα, τα οποία «στην ουσία αγνοούσαν τις κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών που απαιτούσαν να εφαρμοστούν».
Επίσης το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην αναφορά του επικρίνει σφοδρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποδείχθηκε ότι η Επιτροπή δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη.
Ταυτόχρονα αποδείχθηκε πως η Επιτροπή δεν ανέλυσε σωστά τα δυο πρώτα προγράμματα και δεν ζήτησε αλλαγές που θα ήταν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για την ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Στα λάθη αυτά η Κομισιόν υπέπεσε «καθώς δεν αντιλήφθηκε τις ιδιομορφίες του ελληνικού συστήματος», όπως επισημαίνει η έρευνα.
Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% σε αντίθεση με τις προβλέψεις για αύξηση, ο λόγος χρέους-ΑΕΠ επίσης αυξήθηκε κατά συνέπεια, αντί να μειωθεί, και τέλος τα προγράμματα χαρακτηρίζονται βραχυπρόθεσμης λογικής και όχι μακροπρόθεσμης, όπως ήταν και το ζητούμενο.
Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των δύο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και το σχεδιασμό του τρίτου. Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην «εποικοδομητική» ανάλυση των δραστηριοτήτων της καθώς και ότι «καλωσορίζει» και «εφαρμόζει» τις συστάσεις. «Πολλές από τις συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, εφαρμόστηκαν στο τρίτο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.
Τέλος, ερωτηθείς για τη μη συνεργασία της ΕΚΤ, είπε πως η Επιτροπή συνεργάστηκε πλήρως και αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της ΕΚΤ.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: