Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Απόφαση ΣτΕ μπλοκάρει ελέγχους στις λίστες φοροδιαφυγής

Στο αρχείο οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις λόγω παραγραφής, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι μετά την πενταετία δεν μπορεί να λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, για φορολογικούς ελέγχους και καταλογισμούς, καθώς έχει επέλθει παραγραφή.
Η απόφαση ορίζει ότι τα στοιχεία καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία κι ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η παράταση της 5ετούς παραγραφής στην 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι οι λίστες των εμβασμάτων και τα CDs των μεγαλοκαταθετών δεν μπορούν να ελεγχθούν για χρήσεις προ του 2011, ενώ από τη νέα χρονιά οι έλεγχοι θα περιοριστούν σε στοιχεία από το 2012 και μετά.
Τι προβλέπει η απόφαση
Η υπ' αριθμ. 2934/2017 απόφαση του ΣτΕ, (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγητής, ο πάρεδρος Ιωάννης Δημητρακόπουλος), ελήφθη, με αφορμή υπόθεση ελέγχου επιχειρηματία, για την επταετία (2001-2008), ο οποίος έχει αποβιώσει και συνέχισε την δικαστική διεκδίκηση η κόρη του ως κληρονόμος. Η αρμόδια ΔΟΥ έλαβε υπόψη τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών ως συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν στην ΔΟΥ μετά την πάροδο 5ετίας.
Με την υπ' αριθμ. 2934/2017 απόφαση, ουσιαστικά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στοιχεία ελληνικών τραπεζών πριν το 2012, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ποινικές και φορολογικές υποθέσεις να μπαίνουν αυτομάτως στο αρχείο.
Αναλυτικά, το Β' Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου ανάμεσα σε άλλα κρίνει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 10ετους παραγραφής, «εάν η ανακρίβεια της δήλωσης αποδεικνύεται, κατά την εκτίμηση της φορολογικής αρχής, βάσει στοιχείων για το υπόλοιπο ή/και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου στην ημεδαπή». 
Κι αυτό γιατί η διάρκεια της παραγραφής σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση πρέπει να καθορίζεται εκ των προτέρων, ενώ οι διατάξεις του Νόμου περί παρατάσεως του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων που αφορούν σε ημερολογιακό έτος προγενέστερο του προηγουμένου της δημοσίευσης του νόμου αυτού έτους, είναι αντισυνταγματική και «για τον λόγο ότι θα τροποποιούσε κατά τον τρόπο αυτό αναδρομικά εις βάρος των φορολογουμένων το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο στον οποίο ανάγονται οι φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά ουσιαστικό στοιχείο των εν λόγω υποχρεώσεων». 
Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν εκτενή αναφορά στον τρόπο που πραγματοποιείται ο έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
«Η διοίκηση, διαθέτουσα προδήλως περιορισμένο αριθμό καταλλήλως εκπαιδευμένου προσωπικού, ικανού να αξιολογήσει τα προκύπτοντα με βάση τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου στοιχεία, και επιβαρυμένη με την υποχρέωση ταυτόχρονου ελέγχου τόσο παλαιών υποθέσεων, διεπομένων ενδεχομένως, ενόψει των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων της σχετικής με φόρους, τέλη και εισφορές νομοθεσίας, από μη ισχύουσες πλέον κατά τον χρόνο του ελέγχου διατάξεις, όσο και νέων υποθέσεων, διατρέχει τον κίνδυνο να επικεντρώνει την προσοχή της στη διενέργεια ελέγχων αφορώντων στις παραμένουσες σε εκκρεμότητα υποθέσεις παρελθόντων ετών, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ασκήσει επικαίρως ελέγχους για την εξακρίβωση τηρήσεως της ήδη ισχυούσης νομοθεσίας» αναφέρουν και συνεχίζουν: 
«οι έλεγχοι θα ήταν ενδεχομένως και περισσότερο αποτελεσματικοί και λυσιτελείς και θα συνέβαλαν στην εμπέδωση στους διοικούμενους της συνειδήσεως για την εκπλήρωση των σχετικών με φόρους, τέλη και εισφορές υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από ισχύουσες διατάξεις, σε χρόνο που θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμορφωθούν και να αποφύγουν την επανάληψη ενδεχόμενων παραβάσεων και, επομένως, και την επιβολή κυρώσεων, καθώς και να αποφύγουν τη συσσώρευση οικονομικών επιβαρύνσεων πολλών ετών».
Πιτσιλής: Κανένα σχόλιο πριν δούμε το πλήρες κείμενο της απόφασης
«Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο πριν δούμε το πλήρες κείμενο», δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, για τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το αν τα στοιχεία των εγχώριων τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία που θα καθορίζουν τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.
«Είναι σίγουρο ότι θα μας βάλει σε ένα νέο κύκλο ανασχεδιασμού. Μιλάμε για νέα αλλαγή, με ό,τι επίπτωση θα έχει αυτή στον προγραμματισμό μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: