Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Τσίπρας: Να μην επιστρέψουμε στο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση

"Να δώσουμε χώρο μεταξύ των φορέων" δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Πρώτη Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη - Ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, με κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ.
«Βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους ικανούς και δημιουργικούς, σε ανθρώπους με φαντασία και πείσμα, σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω στα χρόνια της κρίσης, αλλά βρήκαν το δρόμο να δημιουργήσουν επιχειρηματικά εγχειρήματα οικονομικά βιώσιμα, αλλά και κοινωνικά ωφέλημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Πρώτη Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Πριν από λίγες μέρες, είπε ο κ. Τσίπρας, «επισκέφθηκα στο Σικάγο ένα αντίστοιχο ΧΑΠ και ένοιωσα υπερήφανος που έχουμε ένα τέτοιο στην Ελλάδα» και σημείωσε πως συμπληρώνεται κι ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου που αυτή η κυβέρνηση εισήγαγε και που έγινε αποδεκτός με μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο από το κοινοβούλιο, αλλά και από την πλειονοτητα των ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο και έχουν θεσμική υπόσταση.
Έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά το πιο σπουδαίο είναι να δώσουμε χώρο μεταξύ των φορέων να ανταλλάξουν ιδέες, να εκπαιδευτούν μαζί και γιατί όχι να συνεργαστούν οικονομικά.
«Μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα στην έναρξη αυτής της Έκθεσης, να αναφερθώ στους θεμελιώδεις λόγους που για πρώτη φορά στα χρονικά, μια κυβέρνηση αποφασίζει να δείξει τόσο ενδιαφέρον και επιμονή, για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.
Αφήνει σταδιακά πίσω της μια πολύ σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο, και έχει ήδη περάσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης, επισήμανε.
Παρατήρησε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, ενισχύοντας παραδοσιακές μορφές της, αλλά παράλληλα ανοίγοντας και δρόμους για την ανάπτυξη και νέων μορφών.
Καλύπτουμε την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Το βασικό μας μέλημα είναι πρώτον να μη επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση και να απελευθερώσουμε δυνάμεις γιατί δεν μπορείς να χτίσεις το καινούργιο με τα υλικά του παλιού.
"Να καταστεί η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία κλάδος ισότιμος με την ιδιωτική οικονομία"
Οι Αρχές είναι που διέπουν την ίδια τη λογική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Οι αρχές της συλλογικότητας, οι αρχές ότι μας ενδιαφέρει να παράγουμε κέρδος που συνεισφέρει στο γενικό καλό, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, προέταξε τη δημοκρατία στην παραγωγή, τις συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, τον σεβασμό στην εργασία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.
Ο υγιής ανταγωνισμός στη βάση της βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος και όχι στη βάση της δαρκούς συμπίεσης του εργατικού κόστους, συμπλήρωσε.
«Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα θεμέλια, από το να χτίσουμε μια κοινή γλώσσα και κάποιους κοινούς κανόνες για το τι είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Συγκροτήσαμε λοιπόν ένα θεσμικό πλαίσιο για έναν ολόκληρο κλάδο, που βασικό σκοπό του είχε να αποσυνδέσει την έννοια της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και να την καταστήσει κλάδο ισότιμο με την ιδιωτική οικονομία, αναγνωρίζοντας όμως και προφυλλάσοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της» υπογράμμισε.
"Στόχος μας είναι η Αλληλέγγυα Οικονομία να καταλάβει το 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας"
Η Ελλάδα της κρίσης είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 30 ετών, παρατήρησε άλλωστε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στόχος μας είναι η αλληλέγγυα οικονομία να καταλάβει το 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως «θεσπίζουμε ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και προχωράμε άμεσα σε δράσεις για την περαιτέρω υποστήριξή τους».
Οι επιχειρήσεις Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι ένα απτό παράδειγμα ότι πλέον τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στη χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Επιθυμία μας είναι η επιτυχία σας να γίνει το θετικό παράδειγμα και κάλεσμα ταυτόχρονα προς όσους και όσες τα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν πίσω στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Κάθε μήνα δημιουργούνται περίπου 40 νέοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Μετά την ψήφιση του νόμου πέρυσι ο χώρος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διευρύνεται. Κάθε μήνα, δημιουργούνται περίπου 40 νέοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας.
Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 390 νέοι φορείς, προσέθεσε και τόνισε πως «είμαστε σε ένα καλό δρόμο, μπορούμε όμως να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα.»
«Πιστεύουμε στη συλλογικότητα, στη συνεργασία σε μια επιχειρηματικότητα που δεν θα είναι μόνος σκοπός το κέρδος και ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε.
Ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ
«Σε πρώτη φάση, ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχει αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονταν μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα πρόκειται δηλαδή για μια τράπεζα μόνο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία θα δώσει μικροπιστώσεις, των πέντε των δέκα των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ σε σχήματα που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας». Το Ταμείο, όπως διευκρίνισε, θα λειτουργεί ουσιαστικά ως φορέας που διευκολύνει και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: