Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Win - Win

Τι όφελος μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ από τη συνεργασία με την Ελλάδα μάλλον είναι αυτονόητο. Αποτελεί μάλλον κοινό τόπο το ότι η αμερικανική ηγεμονία δεν στηρίζεται τόσο στην ισχύ των όπλων όσο στην ισχύ της οικονομίας της.
Πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν ευχηθεί αυτή να μην γίνεται «μόνο για τις φωτογραφίες», ωσάν ο πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας με μεγάλα προβλήματα και ο Πρόεδρος μιας «υπερδύναμης» να διαθέτουν ελεύθερο χρόνο για να βγάζουν σέλφι. Η χθεσινή συνάντηση και οι δηλώσεις των δύο αρχηγών θα πρέπει να διασκέδασαν τους φόβους που εκφράστηκαν από τη Ν.Δ. και τη ΔΗ.ΣΥ. και, επιπροσθέτως, να έλυσε την απορία άλλων, δεξιών και αριστερών, για το τι μπορεί να συζητάει ένας «κόκκινος» με έναν υπερσυντηρητικό πλανητάρχη, αν όχι ο πρώτος να πουλά την ψυχή του και ο δεύτερος να αγοράζει.
Τραμπ και Τσίπρας έδωσαν, ο καθένας με τα δικά του λόγια, περίπου την ίδια απάντηση. Πέραν των αναφορών στις «κοινές αξίες», που, όπως γνωρίζουμε, πολλές φορές παραμερίζονται προς χάριν άλλων προτεραιοτήτων και σκοπιμοτήτων, ο μεν Τραμπ εξέφρασε την προσδοκία «να βρούμε τους σωστούς τρόπους οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς», ο δε Τσίπρας μίλησε για μια «ισότιμη σχέση» στη βάση των «κοινών συμφερόντων», δηλαδή για μια σχέση αμοιβαία επωφελή. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό γιατί η ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας μπορεί να είναι προς αμοιβαίο όφελος.
Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή τη βοήθεια των ΗΠΑ για να έχει μια ομαλή και οριστική έξοδο από την εποχή των Μνημονίων, αλλά και στην προσπάθεια της «επόμενης ημέρας» για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Σ' αυτήν την προσπάθεια, πέραν των αναγκαίων δημόσιων, εθνικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων, κρίσιμο ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις, με τις αμερικανικές να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια. Η οικονομική συνεργασία με βεβαιότητα, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, για την οποία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετές συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, δημιουργούν τη βάση του «κοινού συμφέροντος», η οποία παρέχει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αντιμετωπίσει θεμελιώδεις ανασφάλειες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Τι όφελος μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ από τη συνεργασία με την Ελλάδα μάλλον είναι αυτονόητο. Αποτελεί μάλλον κοινό τόπο το ότι η αμερικανική ηγεμονία δεν στηρίζεται τόσο στην ισχύ των όπλων όσο στην ισχύ της οικονομίας της. Η Ελλάδα αυτή την περίοδο και στο ορατό μέλλον προσφέρει το σταθερότερο έδαφος για τις αμερικανικές επενδύσεις σε μια περιοχή όπου διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα, στρατηγικά και οικονομικά.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: