Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΝΔ: Ο Τσίπρας πέρασε κάτω από τον πήχη στις ΗΠΑ

Η πρώτη αποτίμηση στη ΝΔ μετά τη συνάντηση Τσίπρα Τραμπ και τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Πως αξιολογούν τα όσα ειπώθηκαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τι βλέπουν για επενδύσεις.
Κατώτερα των αρχικών προσδοκιών αξιολογούν σε πρώτη φάση στη ΝΔ τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα» μέχρι στιγμής της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι «μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16» που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια και  θα προσφέρει θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη ΝΔ παραπέμπουν στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε βάλει ψηλά τον πήχη για τη χρονική στιγμή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον κάνοντας λόγο για «άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία» για τη χώρα μας και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να επιτύχει επωφελή αποτελέσματα, να υπογράψει συμφωνίες και να αποσπάσει συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις για ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Σ’ αυτό τον καμβά εντάσσουν στη ΝΔ το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα στο πεδίο της οικονομίας και των επενδύσεων ο κ. Τσίπρας δεν μεταφέρει στις αποσκευές του κάτι αξιοσημείωτο. Παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο πηγές της ΝΔ θεωρούν ότι και στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αποσπάσει με έμπρακτο τρόπο την αμερικανική στήριξη που να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και να αναβαθμίζει τη θέση και το ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, έναντι της Τουρκίας.
Βεβαίως όλα αυτά αποτελούν μια πρώτη αποτίμηση από πλευράς ΝΔ καθώς περιμένουν να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα από το σύνολο της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προς το παρόν επισημαίνουν κινούμενοι στο πνεύμα της δήλωσης Μητσοτάκη την Δευτέρα «ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: