Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Υπ. Εργασίας: Έρχονται μέτρα για τη ρύθμιση των δανείων του πρώην ΟΕΚ

Σε συνάντηση δικαιούχων και οικιστών εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Νεφελούδης, παρουσία του δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη, στην Καλαμαριά.
«Είχε παραβιαστεί η έννοια της λειτουργίας του ΟΕΚ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης, αναφερόμενος στο τοπίο που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση με τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών σε όλη τη χώρα αλλά και στις νέες ρυθμίσεις που έφερε για τους οικιστές (Φεβρουαρίου και Απριλίου 2017), που πλέον έχουν γίνει ΦΕΚ και αφορούν την αποσαφήνιση του τοπίου, την επίλυση προβλημάτων δικαιούχων και οικιστών του ΟΕΚ. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τη νέα, μειωμένη, ενιαία τελική τιμή των ακινήτων, την επέκταση της διαδικασίας αποπληρωμής και ενέργειες για την απόδοση των οριστικών παραχωρητηρίων στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Τα προβλήματα μιας τεράστιας παθογένειας 50 χρόνων, δε λύνονται ασφαλώς σε δύο χρόνια», είπε ο κ. Νεφελούδης, συμπληρώνοντας, ωστόσο ότι ήδη με τις νέες ρυθμίσεις έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. «Σε έναν μήνα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε παρόμοια μέτρα για τη διαδικασία της ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών, με πολύ ευνοϊκούς όρους» γνωστοποίησε ο κ. Νεφελούδης.
Ο ΓΓ διερωτήθηκε, εξάλλου, «για ποιο λόγο συνέβαιναν κατά το παρελθόν διάφορες καταστάσεις, οι οποίες εκτόξευαν το κόστος της μέσης τιμής σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς και σε τι εξυπηρετούσε η παράταση της εκκρεμότητας της απόδοσης των παραχωρητηρίων και η παραμονή των δικαιούχων επί χρόνια σε καθεστώς «πολιτικής ομηρίας»».
«Όταν η μέση τιμή στην ελεύθερη αγορά ήταν 440-450 ευρώ/ τ.μ. η μέση τιμή που είχε δοθεί στους οικιστές ήταν 735 ευρώ/τ.μ.» συνέχισε ο κ. Νεφελούδης και πρόσθεσε:
«Από τα 735 ευρώ/τ.μ. η μέση ενιαία τιμή, με τις νέες ρυθμίσεις σήμερα, διαμορφώθηκε στα 304,41 ευρώ / τ.μ. Η διαφορά είναι τεράστια…». Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαλλοτρίωση γης στο Μενίδι για να γίνουν οι κατοικίες στο Ολυμπιακό Χωριό, για την οποία ο ΟΕΚ πλήρωσε μόλις 3ευρώ/τ.μ. και την οποία στη συνέχεια την κοστολόγησε στους δικαιούχους του ΟΕΚ με την τρέχουσα αντικειμενική αξία, δηλαδή με 470 ευρώ /τ.μ.
«Είχε παραβιαστεί και η έννοια της λειτουργίας του ΟΕΚ. Διότι, ο ΟΕΚ δεν ήταν ποτέ κερδοσκοπικός οργανισμός, έπρεπε να φτιάχνει τα σπίτια με τα λεφτά των εργαζόμενων και να τα αποδίδει με κλήρωση στην τιμή του κόστους στους δικαιούχους» συνέχισε ο κ. Νεφελούδης. «Αποκαθιστούμε την τιμή στο πραγματικό κόστος της» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
«Ο ΟΕΚ, από το 1954 που ιδρύθηκε, κατασκεύασε 52.000 κατοικίες, από τις οποίες οι 32.000 ήταν σε εκκρεμότητα το 2017. Δεκαπέντε χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν πάρει ποτέ το οριστικό παραχωρητήριο και άρα παραμένουν σε μια πολιτική ομηρία, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες στα σπίτια που τους ανήκουν, που τους δόθηκαν με κλήρωση, από τα λεφτά των εργαζόμενων σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Νεφελούδης και υπογράμμισε :
«Επειδή δεν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους (στον πρώην ΟΕΚ) για το παραδοτέο του έργου, δεν μπορούσαν να βγουν πολεοδομικές άδειες, δεν ελέγξανε τη νομιμότητα της παράδοσης των οικισμών και βρήκαν τη μέθοδο να δοθούν… προσωρινά παραχωρητήρια. Έκτοτε, οι άνθρωποι ήταν σε ένα καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Από τους 156 οικισμούς που ασχολούμαστε, μόνο οι 11 είναι τακτοποιημένοι πολεοδομικά. Όλοι οι άλλοι οικισμοί έχουν τρομακτικές αυθαιρεσίες, παραβάσεις των χώρων, έχουν μπει σε δασικές εκτάσεις, ιδιωτικές εκτάσεις, άρα πρέπει να δώσουμε τα λεφτά εμείς να κάνουμε νέες αποτυπώσεις για να πάρουν οι άνθρωποι τα παραχωρητήρια τους».
«Ο ΟΑΕΔ, κάνοντας σε 145 οικισμούς νέες πολεοδομικές αποτυπώσεις, θα συμβάλλει στην απόδοση των οριστικών παραχωρητηρίων». Ο κ. Νεφελούδης εκτίμησε ότι πρώτα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ολυμπιακό Χωριό, επειδή είναι σχετικά πιο νέος οικισμός και μετά κι αλλού όπου υπάρχει από παλιά εκκρεμότητα.
«Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση πατάει ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο στην ανάγκη ανακούφισης ανθρώπων σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας, ρήξης με το φαύλο παρελθόν και αυτό που συζητάμε τώρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας φαύλης κατάστασης» συνέχισε ο κ. Νεφελούδης και συνέχισε : «Αξιολογήσαμε, ότι όλοι οι οικιστές έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά σήμερα, είναι όλοι δικαιούχοι, ήταν όλοι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι τώρα είναι συνταξιούχοι, είναι η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα τώρα στην κρίση, άρα έπρεπε να καταλήξουμε σε μια ίδια αντιμετώπιση για όλους. Θέλαμε να αποκαταστήσουμε τα χνάρια των χαρακτηριστικών του ΟΕΚ».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, αναφερόμενος σε επιπλέον σημεία ευνοϊκά για τους δικαιούχους, πρόσθεσε, ότι ενώ μέχρι πριν τις ρυθμίσεις υπήρχε ως μόνη μέριμνα για τους δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ η έκπτωση του 50% για τους πολυτέκνους, έχουν πλέον προστεθεί στην κατηγορία των εκπτώσεων και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που πληθύνθηκαν μέσα στην κρίση, π.χ. τωρινοί χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με ΑΜΕΑ, τρίτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες, που έχουν έκπτωση 20% , για τους άνεργους παγώνει το χρέος από έξι μήνες έως τρία χρόνια καθώς και για αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο οικογενειακά προβλήματα, ή υγείας, παγώνουν οι τόκοι, κ.α.
Υπογράμμισε, ότι ενώ ως τώρα για τους οικιστές προβλεπόταν 240 δόσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ, αυτές πλέον διαμορφώνονται σε 360 δόσεις, επεκτείνοντας το χρόνο αποπληρωμής. «’Αρα, κάποιος που κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, έχει άλλα δέκα χρόνια, με τη νέα όμως τιμή, να αποπληρώσει το χρέος του» είπε ο κ. Νεφελούδης.
Σημείωσε, επίσης, ότι για να επιβραβευτούν και όσοι πλήρωναν κανονικά όλα αυτά τα χρόνια προβλέπεται και επιστροφή χρημάτων για υπερβάσεις του κόστους, από αυτά που περισσεύουν, επίσης και μια διαδικασία διαγραφής μέρους των τόκων, κ.α. «Οι ρυθμίσεις ισχύουν για οικιστές δεκαετίας και μόνο για την ιδιοκατοίκηση, όποιος αποκαλυφθεί ότι τη νοικιάζει βγαίνει από τη ρύθμιση» είπε ο κ. Νεφελούδης.
Τέλος, ο κ. Νεφελούδης τέλος πρόσθεσε ότι έχει βγει στον «αέρα» του διαδικτύου στις 2 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διεκδίκηση εργατικών κατοικιών, όπου ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις προϋποθέσεις, τα χαρακτηριστικά, να συμπληρώσει την αίτηση, κ.α.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα για την κατάσταση που υπάρχει στην Καλαμαριά, με παλιές και νέες εργατικές κατοικίες, στην Κρήνη, στον ‘Αγιο Ιωάννη, στο Φοίνικα και στο Βότση, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους οικιστές και τους δικαιούχους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: