Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Τσίπρας: Ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκού μηχανισμού επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε ευρωπαϊκές

Σε πέντε σημεία εστίασε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Με παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Ισπανός και ο Ιταλός Πρωθυπουργός είχαν αναφερθεί στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό. Στο θέμα στάθηκε ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της αντιμετώπισης του φαινομένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εστίασε σε πέντε σημεία. Τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε ευρωπαϊκές με διαδικασίες ασύλου στις τρίτες χώρες, καθώς και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών σε χώρες προέλευσης και διέλευσης. Επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του refugee facility στην Τουρκία και να εξεταστούν οι δυνατότητες για την ενίσχυση του μηχανισμού. Επίσης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ανάγκη να εφαρμοστεί από πλευράς Τουρκίας η συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει με την ΕΕ.
Τέλος και εξίσου σημαντικό σημείο της παρουσίασης υπήρξε η ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης της μετανάστευσης για περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και Μπαγκλαντές –και όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες της Αφρικής- ώστε εκεί να υπάρξει σχέδιο υποδομών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για βελτίωση των συνθηκών εκεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου πρώτη στην ΕΕ σε αιτήσεις ασύλου αναλογικά με πληθυσμό χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε αντίδραση από τις υπόλοιπες χώρες, ούτε καν από τις 4 του Βίσενγκραντ, παρόλο που νωρίτερα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν είχε μιλήσει πάλι για «σφράγισμα» των συνόρων.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: