Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Στήριξη Τραμπ για χρέος και επενδύσεις

Στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση και παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες. Εκτενής αναφορά στην αμυντική συνεργασία και την αναβάθμιση των F16. Αναφορές σε Σούδα, ενεργειακά. Το μήνυμα Τσίπρα προς Αμερικανούς επενδυτές. Ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομίας.
Χρησιμοποιώντας προσωπικούς τόνους προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τρεις φορές μίλησε με θερμά λόγια για τις προσπάθειες της Ελλάδας να βγεί από την κρίση αλλά και την προσωπική καλή δουλειά του Ελληνα πρωθυπουργού.
Τόσο στο Οβάλ γραφείο, στη συνέχεια στις διευρυμένες συνομιλίες, αλλά και στη συνέντευξη τύπου στο κήπο των Ρόδων ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι κάνει σπουδαία δουλειά, ότι είναι σπουδαίος άντρας και ότι όλοι βρίσκονται στο  πλευρό της Ελλάδας.
Από την αρχή της συνάντησης φάνηκε ότι οι Αμερικανοί απέδιδαν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτές τις συνομιλίες. Και αυτό διότι ήταν παρόντες ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Εμπορίου (ο οποίος μάλιστα ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα με ομάδα επιχειρηματιών) αλλά και ο σύμβουλος  Εθνικής ασφάλειας.
Ο κ. Τραμπ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσε τη στήριξή  για την ελάφρυνση του χρέους.  «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα» τόνισε.
«Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως”.
Ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο. Συνεχάρη την Ελλάδα για το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που τιμά την υποχρέωση για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 θα ενισχύσει τη συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ, πρόσθεσε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας.
Από την πλευρά ο πρωθυπουργός χαραχτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συνάντηση σημειώνοντας ότι "δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους".
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων είπε ότι «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
«Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου.
Μίλησε ακόμη για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος : «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».

Αλεξία Τασούλη
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: