Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι προωθούν συντηρητική ατζέντα

Η επιλογή των κομμάτων του "Ευρωπαϊκού Τόξου" να χαϊδέψουν τα αυτιά των συντηρητικών ψηφοφόρων και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Εκκλησίας, δεν περιορίζεται μόνο στα παραδοσιακά Δεξιά κόμματα, αλλά “συγκινεί” και ορισμένους εκτός.
Αν και σχεδόν όλα τα κόμματα του λεγόμενου “Ευρωπαϊκού Τόξου” επικαλούνται την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, προβάλλοντας παράλληλα ένα φιλελεύθερο κοινωνικά προφίλ, δεν είναι λίγες οι στιγμές που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας όχι μόνο φλερτάρουν με τη συντηρητική ατζέντα, προσπαθώντας να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Όταν στο παιχνίδι εμπλέκεται και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως συνέβη χθες με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, τότε οι ευρωπαϊκές κορώνες πάνε περίπατο και στη θέση τους αναδύεται η “πολιτική του Κυρίου”.
Παραδοσιακά, η συντηρητική ατζέντα ευνοεί την Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και συχνά επικαλείται το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, εμφανιζόμενο ως ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να φορέσει το κοστούμι του παραδοσιακού πυλώνα της Δεξιάς στην Ελλάδα.
Η περίπτωση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου είναι ενδεικτική. Στο κόμμα συγκρούστηκαν δύο απόψεις. Μία που πρότεινε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και μία πιο σκληρή. Από τις εισηγήσεις των βουλευτών της, φαίνεται ότι επικράτησε η σκληρή γραμμή, που στην κρίσιμη συνεδρίαση εκφράστηκε από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Άλλωστε, η ΝΔ νιώθει πολλές φορές ασφυκτική την πίεση στα δεξιά της από την ναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά και από μικρότερους σχηματισμούς, όπως η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη που κερδίζει συνεχώς δυνάμεις.
Στους κλασικούς δεξιούς ψηφοφόρους απευθύνονται και οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αρκετές φορές έχουν καταψηφίσει ορισμένα από τα λεγόμενα προοδευτικά νομοσχέδια, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την ιδεολογική τους καθαρότητα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιλογή που ώθησε τα κόμματα του Κέντρου να απειλήσουν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν νομοσχέδια με τα οποία συμφωνούν, αν δεν ψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ.
Στη μνήμη όλων έχει μείνει χαραγμένη η δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι αν του το πει ο Ιερώνυμος, αυτός θα ρίξει την κυβέρνηση – η δήλωση αυτή έγινε όταν Αρχιεπίσκοπος συγκρούστηκε με τον τότε υπουργό Παιδείας στο θέμα των θρησκευτικών. Στο θέμα της ταυτότητας φύλου εμφανίζονται θετικοί σε κεντρικό επίπεδο, αν και υπάρχουν φωνές που απειλούν να το καταψηφίσουν, όπως ο βουλευτής κ.Κατσίκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλοι αρνητικοί συνάδελφοι του μέσα στο κόμμα.
Πάντως, το φλερτ με το συντηρητικό ακροατήριο συγκινεί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως απέδειξε η περίπτωση της Γεωργίας Γεννιά, που χωρίς να έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις τις στις συνεδριάσεις του κόμματος της, δήλωσε δημόσια ότι σκέφτεται να το καταψηφίσει την ταυτότητα φύλου, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναγκάστηκε την επαναφέρει στην κομματική τάξη σε κατ' ιδίαν συνάντηση. Να ταχθεί ευθέως κατά της εκκλησιαστικής παρέμβασης απέφυγε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμμανατίδης, που αποτελεί διαχρονικά προνομιακό συνομιλητή της ηγεσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατά του νομοσχεδίου, αλλά με τελείως διαφορετικό σκεπτικό, ζητώντας παράλληλα την πλήρη προστασία από την πολιτεία των ανθρώπων που αφορά το νομοσχέδιο, τάχθηκε το ΚΚΕ. 

Αντώνης Γκιόκας
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: