Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

«Κι όμως κύριε υπουργέ, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα κάνναβης»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιμένει ότι η χορήγηση φαρμάκων ή πιο σωστά «σκευασμάτων κάνναβης» είναι νόμιμη. Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα;
Χιλιάδες ασθενείς με βαριές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σπαστικότητα και η επιληψία αναμένουν τη λύση που παρά τη νομιμοποίηση της κάνναβης δεν έρχεται. Μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι ένα παιδί με πρόβλημα αυτισμού και επιληψίας μπορεί να χρειαστεί από 30 έως 100 ευρώ το μήνα για τη θεραπεία του, ενώ ένας ασθενής με νόσο του Crohn ή Πάρκινσον μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 200 ευρώ το μήνα για θεραπεία με κάνναβη, μπορεί να αντιληφθεί πόσο μεγάλα προβλήματα δημιουργούν οι ασαφείς ανακοινώσεις του Υπουργείου.
Ο κ. Ξανθός απαντώντας σε ερώτηση 46 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα παρότρυνε τους ασθενείς να αιτηθούν σχετικά στον ΕΟΦ. Την επομένη, σε μια συμβολική περισσότερο κίνηση, οι Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης κατέθεσαν μαζικά αιτήσεις στον Οργανισμό.
Το μέτρο της κατ’ εξαίρεση εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΕΟΦ είναι κατά τον υπουργό προσωρινό μιας και ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί επισήμως ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες να παρέχουν στο ελληνικό κράτος τα φάρμακα κάνναβης. Μόλις αυτό συμβεί τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν ακολουθώντας τη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα. Και έτσι θα καταλήξουμε στην συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ και την οριστική ρύθμιση του προβλήματος.
Ο υπουργός Υγείας σε χθεσινή συνέντευξή του επανέλαβε την προτροπή του προς τους ασθενείς να ακολουθήσουν «τη διαδικασία μέσω ΕΟΦ» για να προμηθευτούν το φάρμακο που έχουν ανάγκη, πράγμα το οποίο επανέλαβε και σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
Είναι όμως ενδεικτικό ότι ακόμη και η κανναβιδιόλη (CBD) κατά το πρωτόκολλο που ακολουθεί ο ΕΟΦ «δεν είναι φάρμακο». Άρα;
Επικοινωνήσαμε με την κ. Ζακλίν Πόιτρας η οποία εκπροσωπεί το σύλλογο “μαμάδες για την κάνναβη” και έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης μιας και μιλάει καθημερινά με ασθενείς...
Είστε ευχαριστημένοι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση; Σύμφωνα με το Υπουργείο μπορείτε πλέον να προστρέξετε στον ΕΟΦ και μέσω της τυπικής διαδικασίας του να προμηθευτείτε τα φάρμακα που έχετε ανάγκη.
Πως ο Υπουργός θεωρεί ότι μέσω ΕΟΦ καλύπτονται αυτή την στιγμή οι ανάγκες των ασθενών; Θα ήθελα να μου το εξηγήσει ο ίδιος. Το ξέραμε από καιρό ότι μόνο τα νόμιμα σκευάσματα φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαική Ένωση θα ήταν διαθέσιμα στην αρχή, αλλά όχι και να λέμε ότι έχουμε πετύχει μία φοβερή καινοτομία και να γράφουν τα Μέσα ότι η κάνναβη είναι πλέον νόμιμη. Αυτά που μπορεί να φέρει ο ΕΟΦ είναι μόνο σκευάσματα από φαρμακευτικές εταιρείες. Πρόκειται για ελάχιστα, 4-5 σκευάσματα, που καλύπτουν λίγες ασθένειες κι ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών. Σχεδόν όλα είναι συνθετικής προέλευσης και προορίζονται για συγκεκριμένη χρήση στον πόνο στις παρενέργειες από τις θεραπείες κλπ. Για τους περισσότερους ασθενείς, δεν άλλαξε ακόμα τίποτα! Εκτός εάν λογαριάσουμε ότι ίσως δεν φοβούνται και τόσο πολύ να αναζητήσουν το φάρμακό τους…
Δεν μπορούν δηλαδή ακόμη να προμηθευτούν τα φάρμακά τους οι ασθενείς;
Θα σας πω αναλυτικά πως έχουν τα πράγματα και κρίνετε εσείς. Να σας ξεκαθαρίσω όμως πριν ότι μέχρι τώρα έχουμε την αίσθηση ότι το Υπουργείο ακούει και προσπαθεί. Ο Υπουργός έσκυψε πάνω από το πρόβλημα των ασθενών που έχουν ανάγκη την κάνναβη ως φάρμακο και έκανε τα πρώτα βήματα. Τα συζητήσαμε με τον κ. Ξανθό πρώτη φορά πέρυσι που του καταθέσαμε τις 43.520 υπογραφές για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Τα βήματα που γίνανε είναι μεν σημαντικά και καταρχάς σε σωστή κατεύθυνση, αυτή τη στιγμή όμως οι ασθενείς παραμένουν ακάλυπτοι και ακαθοδήγητοι σε σχέση με τη διαδικασία. Βιώνουν εκτός από το πρόβλημα της ασθένειάς τους και ένα χάος στο οποίο έχουν απ’ τη μία κάποιους στις τηλεοράσεις να τους χλευάζουν ως “μπαφάκηδες” κι απ’ την άλλη το Υπουργείο να λέει ότι όλα βαίνουν καλώς, χωρίς αυτό να είναι αλήθεια.
Ποιά είναι λοιπόν η διαδικασία αυτή την οποία καλεί το Υπουργείο τους ασθενείς να ακολουθήσουν;
Εχθές μίλησα με τον ΕΟΦ τηλεφωνικά. Μίλησα με πολλά, πάρα πολλά γραφεία προσπαθώντας να καταλάβω ποιά είναι η διαδικασία αυτή ώστε να ενημερώσω τους ασθενείς που μέσω του Συλλόγου μας ή μέσω της κλειστής ομάδας “Η φαρμακευτική κάνναβη για το παιδί, την οικογένεια, τον άνθρωπό μας” που έχουμε στο facebook, αγωνιούν και ζητάνε άμεσες απαντήσεις.
Θα σας πω αυτά που κατάλαβα: Καταρχάς μιλάμε για 3-4 κατηγορίες ασθενών:
1. Ασθενείς -οι πιο ευνοημένοι- που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από κάποιο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Βασικά εδώ μιλάμε για το Sativex που, εάν και είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίσει τον πόνο και σπαστικότητα στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, έχει και άλλες εφαρμογές. Είναι ένα μείγμα CBD/THC σε αναλογία 1:1. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα όπως το Marinol Το Marinol είναι σκεύασμα σε κάψουλες που αναπτύχθηκε από την Unimed Pharmaceuticals, περιέχει συνθετική THC. Το Marinol χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμέτου. Χρησιμοποιείται επίσης ως διεγερτικό της όρεξης για ασθενείς με AIDS. Αυτοί οι ασθενείς θα μπορέσουν να ακολουθούν την διαδικασία της “έκτακτης εισαγωγής” που περιγράφεται στα έγγραφα του ΕΟΦ που σας δίνω (σσ.: μπορείτε να τα κατεβάσετε πατώντας εδώ).
2. Ασθενείς που έχουν ανάγκη από THC σε υψηλή συγκέντρωση μόνο του ή σε συνδυασμό με κανναβιδιόλη (για καρκίνο, νευροπαθητικό πόνο και σε διάφορες αναλογίες με το CBD για πλήθος άλλων παθήσεων). Αυτοί ΔΕΝ καλύπτονται ως έχουν τα πράγματα- διότι αυτό “δεν είναι φάρμακο”. Για να φέρει κανείς τώρα με την διαδικασία της έκτακτης εισαγωγής ένα φάρμακο πρέπει αυτό να κυκλοφορεί σε κάποια χώρα με άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου και να παράγεται από κάποια φαρμακευτική εταιρία. Όμως δεν υπάρχει τέτοιο σκεύασμα, τουλάχιστον από όσο γνωρίζω εγώ.
Το πιο κοντινό σε αυτό θα ήταν μία εταιρία σαν την Tilray που όμως δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Άρα θα πρέπει να κάνει αίτημα στην Ελλάδα για να πάρει άδεια από τον ΕΟΦ ή το Υπουργείο ή δεν γνωρίζουμε ποιά υπηρεσία. Οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκουν το φάρμακό τους από τις πηγές που έχουν ήδη βρει. Νομιμοπαράνομα δηλαδή, ή ας πούμε νόμιμα πλέον βάσει του νόμου, αλλά πληρώνοντας από την τσέπη τους.
3. Ασθενείς που θέλουν να χρησιμοποιούν CBD. Εδώ είναι πολύ μπλεγμένα τα πράγματα διότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία έκτακτης εισαγωγής μέσω ΕΟΦ λόγω του ότι «δεν είναι φάρμακο» κατά τον ΕΟΦ. Αλλά ούτε και συμπλήρωμα διατροφής. Δεν ξέρουν μάλλον να μας πούνε τι είναι. Δεν υπάρχει, απ’ ό,τι συζητήσαμε με τους αρμόδιους στον ΕΟΦ, τρόπος να καλυφθεί από το ταμείο. Ναι μεν μπορεί κανείς να το αγοράσει ελεύθερα πια και στην χώρα μας -αλλά όχι και να το καλύψει το ταμείο.
4. Υπάρχει και η κατηγορία-ασθενών με φαρμακανθεκτική επιληψία. Πρόκειται για μεγάλη κατηγορία ασθενών στην οποία ανήκουν πολλά παιδιά. Εδώ υπάρχει ένα φως μιας και υπάρχει το φάρμακο EPIDIOLEX το οποίο είναι ακόμη στη φάση των δοκιμών και προβλέπεται για “παρηγορητική χρήση”. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να συμμετέχει σε κάποια έρευνα και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο που μπορεί να τον βοηθήσει, μπορεί να το αιτηθεί στον ΕΟΦ. Χρειάζεται ο γιατρός να ξεκινήσει την διαδικασία.
Το έχω κάνει και εγώ παλαιότερα για αντιεπιληπτικό φάρμακο που χρειάζονταν η κόρη μου. Δεν υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία. Το φάρμακο το παίρνεις μετά από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Χρειάζεται όμως ο γιατρός να έρθει πρώτα σε επαφή με την εταιρία για να δει εάν το δίνουν το φάρμακο για compassionate use. (το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε εδώ).
Τι σκοπεύετε να κάνετε για όλα αυτά;
Καταρχάς ενημερώνουμε τον κόσμο ώστε να ξέρει ποιά είναι η αλήθεια για το θέμα. Έπειτα και σαν “Σύλλογος Μαμάκα, μαμάδες για την κάνναβη” θα επιδιώξουμε να παρέμβουμε στο Υπουργείο ώστε να λυθεί το θέμα άμεσα. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο είναι να δημοσιεύσει μια σειρά οδηγιών προς τους ασθενείς και να τους διευκρινίζει με ποιά διαδικασία, με συνταγή γιατρούς ποιάς ειδικότητας και ποιό φάρμακο μπορούν να αιτηθούν. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε αυτό. Δεν μπορεί προβλήματα λυμένα σε δεκάδες χώρες του πλανήτη να χρειάζονται στην Ελλάδα παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των ασθενών για να λυθούν. Οι ασθενείς βρίσκονται εξ ορισμού σε θέση ευάλωτη και έχουν δεκάδες προβλήματα να λύσουν, συχνά αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή. Η σωστή σειρά θα ήταν πρώτα η έκδοση αναλυτικών οδηγιών από το Υπουργείο και οι ανακοινώσεις περί “νόμιμων φαρμάκων κάνναβης» να ακολουθούν, όχι να προηγούνται

Αποστόλης Καπαρουδάκης  
Πηγή: Cannabisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: