Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

«Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα σε συνθήκες σκληρής επιτροπείας»

Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, με την κοινωνία όρθια και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μία ανάπτυξη η οποία θα σέβεται την κοινωνική πλειονότητα, θα γυρνά τον παραγόμενο πλούτο σε αυτήν και δεν θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνθήκες σκληρής επιτροπείας και διαρκών διαπραγματεύσεων.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Εργασιακά Δικαιώματα: Προϋπόθεση για Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Δίκαιη Ανάπτυξη» η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε, πέρα από τις καθημερινές παρεμβάσεις για την ανακούφιση της κοινωνικής πλειονότητας από την κρίση και τις παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα, για να τεθούν τα θεμέλια για μία δικαιότερη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη». 
Επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διεύρυνση της προστασίας τους. «Πρόσφατα, πέρασε από τη Βουλή ένας νόμος, ο πρώτος αμιγώς προστατευτικός νόμος για την εργασία, που ενισχύει ουσιωδώς τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην απλήρωτη, την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία» σημείωσε η ίδια.
Σε λίγες ημέρες, όπως συμπλήρωσε, ξεκινάει να υλοποιείται το πρόγραμμα, για να μετατραπεί το μπλοκάκι σε μισθωτό. «Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να μετατραπεί αυτός που συνήθως εμφανίζεται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενος (μπλοκάκι) σε μισθωτό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαρτημένη εργασία. Το πρόγραμμα θα καλύψει περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους με μπλοκάκι» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, στον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσει πρόγραμμα με το οποίο θα ενισχυθούν οι νέοι άνθρωποι, για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και θα επιδοτηθεί η πρώτη πρόσληψη μισθωτού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Αχτσιόγλου μίλησε και για την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. «Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μας παραδόθηκε, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές συντάξεων, με έλλειμμα ένα δισ. εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ και στα συρτάρια μας παραδόθηκαν 380.000 εκκρεμότητες σε συνταξιοδοτικές παροχές-απλήρωτες συντάξεις. Αυτή ήταν η εικόνα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως μας παραδόθηκε.
»Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚΑ, μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, έχει πλεόνασμα, με το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών να πληρώνουν λιγότερα στις εισφορές τους, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα, κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, βάζουμε τάξη στο σύστημα, ενοποιούμε μητρώα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: