Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

«Πάγωσαν» την υποβολή πόθεν έσχες για εισαγγελείς και δικαστικούς

«Παγώνει» για τους εισαγγελείς και δικαστές εν ενεργεία και συνταξιούχους η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες που η προθεσμία λήγει αύριο, με σημερινή προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου.
Η προσωρινή διαταγή αφορά την νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς  για δύο συνταγματικούς λόγους.
Η προσωρινή διαταγή δόθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ διότι:
α) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, και
β) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις».
Η διαταγή ισχύει μέχρι για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν σήμερα όλες οι δικαστικές Ενώσεις εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής για αναστολή κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. 
Η κόντρα δικαστών και κυβέρνησης κλιμακώθηκε καθώς σε κοινή ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων που εκδόθηκε σήμερα οι ενώσεις δηλώνουν «έκπληκτες από την πρωτοφανή εξέλιξη που έλαβε η δημοσίευση της 2649/2017 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ».
Αφού αναφέρουν πως κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες ανελλιπώς από το 1996, υπενθυμίζουν πως η απόφαση με την οποία ακυρώθηκε η ΚΥΑ προήλθε από αίτηση των ιδίων: Σημειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και σειρά άλλων υπόχρεων για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το θέμα της πολυπλοκότητας της ηλεκτρονικής δήλωσης και της δήλωσης μετρητών και τιμαλφών που φυλάσσονται στην οικία. Παρά ταύτα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, πριν καν θεωρηθεί το πρωτότυπο και μελετήσουν το πλήρες κείμενο της παραπάνω απόφασης, ώστε να συμμορφωθούν με αυτήν, έσπευσαν να εκδώσουν χθες 19/10/2017 την 1069/2017 ΚΥΑ (φεκ. Β΄ 3702/19.10.2017) με προφανή σκοπό τον αιφνιδιασμό των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν αντικειμενικά να υποβάλλουν εμπρόθεσμη δήλωση σε μία μέρα, δεδομένου αφενός η σχετική προθεσμία προθεσμία λήγει στις 21/10/2017 και αφετέρου ότι δεν έχει νομοθετηθεί το όργανο ελέγχου στο οποίο πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Κατά της ως άνω ΚΥΑ οι δικαστικές ενώσεις ασκήσαμε σήμερα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ήδη λάβαμε προσωρινή διαταγή.
Κατόπιν όλων αυτών, οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης:
Δεν δεσμευόμαστε, αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί: α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει  και β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους.
Διαμαρτυρόμαστε για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.
Δηλώνουμε ότι κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Καλούμε τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων. 
«Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν»
Σε επιθετικό τόνο η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διονύση Παπαγγελόπουλου.
«Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών» ήταν το σχόλιο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: