Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ιατρική Κάνναβη στην Ελλάδα: Τί ισχύει και τί όχι

Η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, και έχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι ήδη εξασφαλισμένη, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως προχωρά η διαδικασία, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Μάλιστα είπε πως το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει και αφορά τη χρήση φαρμάκων, που έχουν στη σύσταση τους κάνναβη, από ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί.
«Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών για να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ και να πάρουν αδειοδοτηση και να ακολουθηθεί η διαδικασία που ισχύει και για τα υπόλοιπα φάρμακα. Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, μπορεί να γίνει νόμιμα εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό, από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες, και μέσω του κρατικού μονοπωλίου να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».
Όπως επισήμανε το κυβερνητικό στέλεχος, αυτό το οποίο εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση καλλιέργειας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης στη χώρα μας, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση.
«Προφανώς κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό», είπε και τόνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς είναι ήδη υπό συζήτηση.
Απέδωσε δε τον θόρυβο που προκάλεσε η αντιπολίτευση για το θέμα, σε δημιουργία εντυπώσεων λέγοντας «είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κυρίως εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: