Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Χιλιάδες εργαζόμενοι του Μουντιάλ του Κατάρ υποβλήθηκαν σε απειλητική για τη ζωή τους θερμότητα

Το Human Rights Watch αναφέρει πως εκατοντάδες εργάτες πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Τα νόμιμα διαλείμματα εργασίας τα καλοκαιρινά μεσημέρια δεν επαρκούν.
Χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι σε εργοτάξια στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζουν γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, υποβάλλονται σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους θερμότητα και υγρασία, σύμφωνα με νέα έρευνα για τις ακραίες συνθήκες του καλοκαιριού στον Κόλπο. Εκατοντάδες εργάτες πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με ισχυρή δήλωση της ομάδας εκστρατείας Human Rights Watch (HRW), αλλά ισχυρίζονται ότι οι αρχές του Κατάρ αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες ή να διερευνήσουν επαρκώς τους θανάτους που θα μπορούσαν να προκληθούν από την εργασία στο σκληρό κλίμα της περιοχής.
Το HRW υποστηρίζει ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), επειδή τα νόμιμα διαλείμματα εργασίας, που επιβάλλονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μεσημεριανών ωρών, δεν τους προστατεύουν επαρκώς. Μια ανάλυση των καιρικών συνθηκών στη Ντόχα το περασμένο καλοκαίρι έδειξε κι εκείνη, πως οι εργαζόμενοι στα έργα κατασκευής του Παγκόσμιου Κυπέλλου κινδύνευαν, παρά το πιο προηγμένο σύστημα που χρησιμοποιεί ο διοργανωτής του τουρνουά (Humidex), το οποίο μετρά τα επίπεδα ασφάλειας θερμότητας και υγρασίας.
“H επιβολή κατάλληλων περιορισμών στην εξωτερική εργασία και η τακτική διερεύνηση και δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τους θανάτους των εργαζομένων, είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργατών κατασκευαστών στο Κατάρ”, δήλωσε η Sarah Leah Whitson, διευθυντής της HRW στη Μέση Ανατολή. “Ο περιορισμός των ωρών εργασίας σε ασφαλείς θερμοκρασίες, που δεν καθορίζονται από ένα ρολόι ή ένα ημερολόγιο, είναι σίγουρα μέσα στις ικανότητες της κυβέρνησης του Κατάρ και θα βοηθήσει στην προστασία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων”.
Το 2012, η ​​κυβέρνηση του Κατάρ αποκάλυψε πως 520 άτομα από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ – των οποίων οι πολίτες ταξιδεύουν ανά εκατοντάδες χιλιάδες για να κάνουν οικοδομικές εργασίες στον Κόλπο – είχαν πεθάνει. Από αυτά, τα 385, ή σχεδόν τα τρία τέταρτα, είχαν πεθάνει “από αιτίες που οι αρχές ούτε εξήγησαν ούτε διερεύνησαν”, ανέφερε η HRW. Πέρυσι, η κυβέρνηση του Κατάρ δήλωσε στην HRW ότι 35 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, «κυρίως από πτώσεις, πιθανώς σε εργοτάξια», αλλά αυτό δεν έλαβε υπόψη εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από καρδιακές προσβολές και άλλα «φυσικά αίτια», που ελάχιστα αναφέρθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών τους και έμειναν ανεξήγητες από τις αρχές.
Η “Ανώτατη Επιτροπή” διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, για την οποία η Fifa είχε αρχικά ψηφίσει το 2010 πως θα μπορούσε να παιχτεί το καλοκαίρι, αλλά από τότε μεταφέρθηκε για το χειμώνα, προσπαθεί να θεσπίσει υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης από εκείνα που γενικά εφαρμόζονται για τα δύο εκατομμύρια μετανάστες στο Κατάρ . Έχει αποκαλύψει ότι 10 εργαζόμενοι σε έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέθαναν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, κατατάσσοντας οκτώ από αυτούς, τρεις απ’ τους οποίους ήταν άνδρες 20-30ετών, ως θανάτους “μη σχετιζόμενους με εργασία” επειδή προκλήθηκαν από καρδιακή ανακοπή ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Το HRW υποστηρίζει ότι αυτές οι κατηγοριοποιήσεις είναι χωρίς νόημα, ουσιαστικά είναι μόνο μια δήλωση ότι το άτομο έχει πεθάνει επειδή σταμάτησε η καρδιά και η αναπνοή του.
Η HRW αναφέρει στη δήλωσή της ότι τέτοιες περιγραφές «καλύπτουν τη βασική αιτία θανάτου και καθιστούν αδύνατο να προσδιορίσουν εάν [οι θάνατοι των εργαζομένων] μπορεί να σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, όπως το θερμικό στρες».
Ένας εργάτης κατασκευής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος πέθανε, ο Jaleshwar Prasad, 48 ετών, δηλώθηκε από την Ανώτατη Επιτροπή ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή, με το νοσοκομείο να αναφέρει ότι «τα καθήκοντα εργασίας δεν αποτελούσαν παράγοντα που συνεισφέρει». Η θερμοκρασία στο Κατάρ την ημέρα πριν πεθάνει ο Prasad, στις 26 Απριλίου 2016, έφθασε στα 39C, ανέφερε η HRW.
Ο Nicholas McGeehan, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα για το HRW, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κατάρ και την Ανώτατη Επιτροπή για «εκούσια παραίτηση της ευθύνης» για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. “Το σύστημα προστασίας της θερμότητας είναι ακατάλληλο και τα δεδομένα δείχνουν ότι η εφαρμογή του είναι σοβαρά ανεπαρκής”, δήλωσε ο McGeehan. “Αυτό σημαίνει ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών των σταδίων”.
Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους στο Κατάρ δεν πρέπει να εργάζονται μεταξύ 11:30 και 15:00 από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2007. Το HRW περιγράφει αυτό το μέτρο, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και στις άλλες χώρες του Κόλπου, ως “υποτυπώδες“, διότι δε συνδέει τα διαλείμματα με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας εκτός αυτών των ωρών.
Η ανάλυση του κλιματολογικού ρεκόρ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ντόχα πέρυσι, (όπως την είδε και η Guardian), έδειξε ότι σύμφωνα με το μέτρο Humidex, δεν ήταν ασφαλές για έναν εξοικειωμένο άνθρωπο να κάνει μια μετρίως σκληρή δουλειά έξω, για 1.176 ώρες, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας. Το νόμιμο διάλειμμα της κυβέρνησης αυξήθηκε σε μόλις 273 ώρες το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η Ανώτατη Επιτροπή, χρησιμοποιώντας το σύστημα Humidex, δήλωσε ότι επέβαλε μόνον 150 ώρες επιπλέον διακοπών σε αυτό το κυβερνητικό σύνολο.
Το HRW κάλεσε τις αρχές του Κατάρ και άλλων χωρών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Ανώτατης Επιτροπής, να χρησιμοποιήσουν ένα διαφορετικό μέτρο θερμικής καταπόνησης, τη βέλτιστη παγκόσμια θερμοκρασία υγρού βολβού (WBGT), η οποία επίσης λαμβάνει υπόψη το ηλιακό φως, «προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανές θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα».
Το ακραίο κλίμα στον Κόλπο, μετρούμενο σε αντίθεση με τα συστήματα WBGT και Humidex, κάνει την εργασία σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας ή της νύχτας τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου επικίνδυνη, δήλωσε ο McGeehan.
Περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χειρωνακτικής εργασίας στο Κατάρ, όπου ο ιθαγενής πληθυσμός, ο πλουσιότερος στον κόσμο λόγω των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, αριθμεί μόνο περίπου 300.000. Περίπου 800.000 άνδρες από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Ασίας ασχολούνται με τα τεράστια κατασκευαστικά έργα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 12.000, που αναμένεται να ανέλθουν σε 35.000, κατασκευάζοντας τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά τους καυτούς μήνες, οι μετανάστες εργαζόμενοι είναι συχνά οι μόνοι άνθρωποι που βλέπει κανείς για παρατεταμένη διάρκεια χρόνου, έξω από τα κλιματιζόμενα κτήρια και οχήματα της χώρας.
Η δήλωση του HRW επικρίνει την κυβέρνηση του Κατάρ για την αποτυχία της εφαρμογής των συστάσεων της έκθεσης 2014 της δικηγορικής εταιρείας DLA Piper, που προσέλαβε η ίδια η κυβέρνηση. Η έκθεση ακολούθησε τη διεθνή κατακραυγή για τον αριθμό των εργαζομένων που πεθαίνουν στο Κατάρ, τη στιγμή που είχε ανατεθεί το τεράστιο νέο πρόγραμμα υποδομής.
Τόνιζε ότι ο αριθμός των θανάτων στο Κατάρ που αποδόθηκε στην καρδιακή ανακοπή ήταν “φαινομενικά υψηλός” και ζήτησε τη διαφανή δημοσίευση και διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας νομικής μεταρρύθμισης που θα επιτρέπει μεταθανάτιες εξετάσεις σε περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων. Ούτε η σύσταση αυτή έχει εφαρμοστεί και οι νομικοί περιορισμοί συνεχίζονται. Η HRW υποστηρίζει ότι αυτό εμπόδισε τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με το πώς πεθαίνουν οι εργαζόμενοι και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς των.
“Χρειαζόμαστε στοιχεία για τους θανάτους, νέους νόμους για την προστασία από τη θερμότητα και άμεσες έρευνες, διαφορετικά ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται”, δήλωσε ο McGeehan.
Η Ανώτατη Επιτροπή έστειλε στη Guardian μια λεπτομερή εξήγηση για το πώς λειτουργούν τα συστήματά της με τη χρήση του μέτρου Humidex, και τους περιορισμούς για τις νεκροψίες στο Κατάρ, αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επικρίσεις.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ δήλωσε, ότι έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και επιβεβαίωσε ότι δημοσίευσε πέρυσι θανάτους και τραυματισμούς που σχετίζονταν με την εργασία.  “Η κυβέρνηση διερευνά όλους τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ και συντονίζει με τις πρεσβείες των χωρών που αποστέλλουν εργατικό δυναμικό για να επαναπατριστούν οι αποθανόντες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μετάφραση από την Ελεάννα Μπάρδη για το Νόστιμον Ήμαρ 
Πηγή: “The Guardian”

Δεν υπάρχουν σχόλια: