Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ένας στους 12 θανάτους στην Ελλάδα σχετίζεται με τη ρύπανση

Ανησυχητικά τα ποσοστά για τις μοιραίες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία στην πιο ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα των τελευταίων ετών.
Η ρύπανση σχετίζεται με έναν στους 12 θανάτους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύθυηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο 8% των θανάτων στην Ελλάδα κάθε χρόνο συνδέονται με κάποιο τρόπο με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Από τους περίπου 122.000 θανάτους του 2015, κατά προσέγγιση οι 9.800 συνδέονται με τη ρύπανση. Από αυτούς, οι 7.216 σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα, οι 257 με τη ρύπανση των υδάτων και οι 1.422 με τη ρύπανση στους χώρους εργασίας (ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους), αναφέρεται στην έρευνα.
Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από το διεθνή μέσο όρο, αφού εκτιμάται ότι παγκοσμίως περίπου ένας στους έξι θανάτους (ήτοι 9 εκατ. το 2015) οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με τη ρύπανση.
Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας προκύπτει ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων, με χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Τους λιγότερους θανάτους από ρύπανση έχουν το Μπρουνέι και η Σουηδία.
Η ρύπανση του αέρα είναι αυτή με την μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς συνδέεται με τα δύο τρίτα των θανάτων από ρύπανση (περίπου 6,5 εκατ. πρόωροι θάνατοι το 2015). Ακολουθεί σε σοβαρότητα η ρύπανση των υδάτων (1,8 εκατ. θάνατοι), ενώ η ρύπανση στους χώρους εργασίας ευθύνεται για περίπου 800.000 θανάτους ετησίως και η ρύπανση από μόλυβδο για 500.000 θανάτους.
Η ρύπανση επιβαρύνει γενικότερα την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο των πνευμόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Λάντριγκαν της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης,  εκτιμούν ότι το κόστος της ρύπανσης (σε όρους απώλειας ευημερίας) φθάνει τα 4,6 τρισ. δολάρια ετησίως, υπερβαίνει δηλαδή το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: