Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Συναδέλφισσες-οι,
Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, προωθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, την εκβιαστική, διασπαστική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική τροπολογία της για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Με αυτήν την τροπολογία η Κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση». Με την τροπολογία αυτή, εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιχειρεί να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να στείλει το μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει τη ρεβάνς.
Χτύπησε όμως λάθος πόρτα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε υποτελείς της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη να «αποφασίζει και να διατάζει»! Δεν μπορεί προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία, να νομοθετεί ποινές για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή, να τροποποιεί διοικητικές διαδικασίες, να αλλάζει ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσει η ίδια να «απολογηθεί» στους θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ! Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση; Η «αξιοκρατία», η «ικανότητα» και η «ανασυγκρότηση» έγκειται στο να μην απεργείς;
Η τροπολογία αυτή καθιερώνει την τιμωρία των απεργών με τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες κρίσεων, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία και προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού.
Καλούμαστε με τη συλλογική και αποφασιστική στάση μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την απεργία-αποχή και να χαλάσουμε και αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης.
Αν όλοι μας παραμείνουμε ενωμένοι στην απεργία-αποχή δεν θα βρει η Κυβέρνηση υποψήφιους για τις θέσεις ευθύνης. Η απάντησή μας πρέπει να είναι παραδειγματική για να ανακόψει τη θρασύτητα και τον αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Έχουν το θράσος σε ένα δημόσιο που το έχουν διαλύσει οι περικοπές, που κάθε κοινωνική του υπηρεσία ματώνει για να λειτουργήσει, από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, να λένε ότι η λύση είναι η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Δεν μπορούν να πείσουν όμως, πως η αξιολόγηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για παράδειγμα, θα γεμίσει τις 35.000 θέσεις εργασίας που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία σήμερα; Αυτό που χρειάζεται το δημόσιο για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες δεν είναι αξιολόγηση των υπαλλήλων αλλά μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα στόχος τους είναι, όχι η βελτίωση του κράτους προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, αλλά η οικοδόμηση ενός «μικρού, ευέλικτου και επιτελικού» κράτους, δηλαδή η εκχώρηση των λειτουργιών του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, η συρρίκνωση έως και εξαφάνιση του κοινωνικού του χαρακτήρα, η σκόπιμη αποδυνάμωση των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η καταστολή εργασιακών δικαιωμάτων και, τελικά, το φόρτωμα του κόστους της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας καλεί τους προϊσταμένους και όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σε καθολική συμμετοχή στην απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ. Επισυνάπτουμε γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία που επιχειρεί να περάσει η υπουργός είναι νομικά έωλη, αναφέροντας συγκεκριμένα «ότι η μη εκπλήρωση της "υποχρέωσης αξιολόγησης", όταν οφείλεται σε συμμετοχή σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποστέρησης από τους υπαλλήλους της δυνατότητας συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 και του ν. 3584/2007 ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις».
Η ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Για την Ε.Γ. του Ν.Τ.
ΑΔΕΔΥ Πέλλας
Ο Πρόεδρος                           Η Γ. Γραμματέας
Σουκιούρογλου Γιάννης        Χρυσανθίδου Λεμονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: