Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνικό: καουμπόηδες επενδυτές που έρχονται να λεηλατήσουν ή «προσήλωση στους νόμους και το Σύνταγμα»;



«Και απόρροια αυτής της εικόνας είναι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που πλέον μεταφράζεται σε συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς πάντα, όμως, με απόλυτη προσήλωση στην κείμενη νομοθεσία. Mε προσήλωση στους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, που αφορούν τόσο στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο όμως και την προστασία του περιβάλλοντος».
Α. Τσίπρας, 18.09.2017, Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Την άποψη μας για την σκανδαλώδη «επένδυση» στο Ελληνικό και ειδικά για το ζήτημα των αρχαιοτήτων στην περιοχή, που «ενοχλούν» τόσο την Lamda Development S.A. (μέλος του Ομίλου Λάτση), την έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Έχουμε, επίσης, αναδείξει τις άθλιες μεθοδεύσεις που έχουν ακολουθηθεί στην υπόθεση αυτή με αποκορύφωμα την υπογραφή του μνημονίου-εκτρώματος μεταξύ της Υπουργού και της Ελληνικό ΑΕ, που δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση και δεν δεσμεύει κανέναν.tsipras
«Εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα αλλά με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον σέβεται τον τόπο και τους κανόνες. Δεν είμαστε με τους κάθε λογής εκβιαστές και καουμπόηδες, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη. Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρέτησαν. Εμείς στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του».
Α. Τσίπρας, 21.09.2017, Ηράκλειο Κρήτης, Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η ίδια η Υπουργός απέφυγε, σε πρόσφατη συνέντευξή της, να επαναλάβει τα περί μνημονίου που δήθεν υποκαθιστά την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου. Με βάση τη διαφαινόμενη αμηχανία που μοιάζει να επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που συνεχίζουν να ασκούνται από την Lamda και το ΤΑΙΠΕΔ, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: θα επιμείνουν στην οδό της παραβίασης ακόμη και της στοιχειώδους νομιμότητας ή θα ακολουθήσουν τις πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί «προσήλωσης στους νόμους και το Σύνταγμα»;
Η εξέλιξη της υπόθεση Eldorado δείχνει, βέβαια, μια κατεύθυνση… Όμως, στο ζήτημα του Ελληνικού τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από όσο θα ήθελαν οι… καουμπόιδες επενδυτές!
Προφανώς, μέχρι την Τετάρτη, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το θέμα του Ελληνικού θα ξανασυζητηθεί στο ΚΑΣ, οι πιέσεις θα ενταθούν, τα τηλέφωνα θα ανάψουν, οι υποσχέσεις και οι εκβιασμοί ακόμη και για διατήρηση… καρεκλών θα φουντώσουν! Σε αυτήν την ιστορία όλοι και όλες θα κριθούν, πάντως, εκ του αποτελέσματος. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: