Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Ψάχνει διαχωριστικές γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ανοικοδόμηση του αφηγήματός της, με τρόπο που να αναδεικνύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν τον μόνο γνήσιο εκφραστή των πολιτικών που υποδεικνύουν τα μνημόνια ως διέξοδο της χώρας από την κρίση, επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια επικοινωνιακή, στο βάθος της, προσπάθεια, η οποία αναζητεί… δείγματα αντιπαράθεσης, η οποία κατά κανόνα εξελίσσεται σε αποτυχημένα πυροτεχνήματα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, βαδίζουν στον μόνο επιτρεπτό από τους δανειστές δρόμο.
Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να βρει – κι αν δεν υπάρχουν, να δημιουργήσει – διαφορές ως προς την πολιτική του πρόταση από την κυβέρνηση. Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένος, όπως αποδεικνύεται και από την υπόθεση της αντιπαράθεσης που προκάλεσε ο ανιστόρητος συσχετισμός ναζισμού – κομμουνισμού, να προσπαθεί σκληρά προκειμένου να αποφύγει τον πολιτικό αυτοτραυματισμό, προς τον οποίο έχουν ροπή στελέχη του κόμματός του, αλλά και αυτός ο ίδιος…
Για το θέμα αυτό (εξίσωση του Χίτλερ με τον Στάλιν), που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην επικαιρότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Ν.Δ. πήρε μαθήματα και έλαβε σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις που διατύπωσε σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Σάμπυ Μιωνή, συνεπικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ – Ελλάδας. Όπως έγραψε ο Μιωνή, υποχρεώνοντας στη συνέχεια τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο (Άδωνι Γεωργιάδη) σε κομψές ανασκευές:
«Ο κομμουνισμός έχει βάση του “Το Κεφάλαιο” του Μαρξ, ενώ ο ναζισμός το “Ο Αγών μου” του Χίτλερ. Πώς μπορεί λοιπόν να συγκρίνει κανείς τις δύο ιδεολογίες; Το ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα εξελίχθηκαν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι ο κομμουνισμός είναι μια δολοφονική και μισάνθρωπη ιδεολογία. Ο ναζισμός όμως είναι μόνο αυτό. Τίποτε άλλο.
Και όσο και να προσπαθούν διάφοροι, δήθεν πατριώτες, νεοναζί πολιτικοί να ονομάσουν την ιδεολογία τους “ακτιβισμό της Δεξιάς”, η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει. Η ντροπή ανήκει στα κόμματα που τους δίνουν στέγη, διότι οι ίδιοι είναι ανίκανοι να αισθανθούν ντροπή. Η ευθύνη όμως να σταματήσει η επιρροή αυτής της άρρωστης ιδεολογίας στην πολιτική και στη δικαιοσύνη είναι όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών. Δηλαδή και δική σου».
Ρητορικά ερωτήματα
Κατά τα λοιπά, αφού ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον πολιτικό αυτοτραυματισμό της, που προκάλεσε μάλιστα την προσοχή του εβραϊκού στοιχείου, συνεχίζει την προσπάθεια να εμφανίσει το κόμμα του ως ικανότερο και συνεπέστερο. Προσπαθώντας να ξεφύγει από το επικοινωνιακό βάραθρο στο οποίο τον έριξε ο καυγάς περί εξομοίωσης κομμουνισμού και ναζισμού, θέτει ρητορικά ερωτήματα (άρθρο στην «Καθημερινή» της Κυριακής), στα οποία ζητάει απαντήσεις που θα έπρεπε… να δίνει ο ίδιος:
«Η χώρα ζητάει επανεκκίνηση. Πίσω από τη σκοτεινή κουρτίνα της πιο βαθιάς κρίσης, πολλοί, πάρα πολλοί συμπολίτες μας αγωνίζονται, δημιουργούν. Έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τις δικές τους προσωπικές υπερβάσεις. Ήρθε η ώρα κι εμείς οι πολιτικοί να κάνουμε τις δικές μας. Να απαντήσουμε με σαφήνεια στα πραγματικά και άμεσα ερωτήματα των πολιτών.
Πώς θα έρθουν οι νέες δουλειές;
Πώς θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση;
Πώς δεν θα τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία για να κάνω τη δουλειά μου;
Πώς θα αποκτήσει το πτυχίο μου αξία;
Πώς πάω σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα ξέρω ότι θα με φροντίσουν;
Πώς θα νιώσω ασφαλής στη γειτονιά μου;». Επισημαίνει δε ότι «εκτός από αυτά τα θέματα, που επείγουν, υπάρχουν και κρίσιμα μακροπρόθεσμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα.
Πώς θα παίξουμε τον ρόλο που μας αξίζει σε μια Ευρώπη που αλλάζει;
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Και βέβαια, τι μέλλον έχει η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας».
Εν όψει ΔΕΘ
Σε δεύτερο πλάνο, ο Μητσοτάκης επιχειρεί να προλάβει και να υπονομεύσει όλα όσα εκτιμά ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Έτσι, λοιπόν, από πλευράς της Ν.Δ. βλέπουμε:
Κριτική στα θέματα Παιδείας(«πριμοδότηση της ήσσονος προσπάθειας») και ειδικότερα στις αλλαγές στο Λύκειο
Κριτική στα ζητήματα φορολογίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.
Κριτική στα θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης
Κριτική για τις πυρκαγιές και πακέτο μέτρων για τη δασική πολιτική.
Ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου, για προπαρασκευαστικές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ, λίγες μέρες μετά τις ανάλογες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Με αφορμή αυτή την επετειακή πολιτική – οικονομική εμφάνιση των αρχηγών των κομμάτων στη συμπρωτεύουσα, ο Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει τις 13 διαψευσμένες υποσχέσεις του Τσίπρα στο περίφημο περσινό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», θα επιχειρήσει να εμφανίσει ένα πακέτο αναπτυξιακών προτάσεων και, ταυτοχρόνως, να συγκαλύψει όσα ακούγονται δυσάρεστα στα αυτιά μεγάλων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Βεβαίως, απ’ όλα αυτά που συνθέτουν την επικοινωνιακή προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα απουσιάσει και η φασαρία γύρω από τις συνομιλίες Καμμένου – Γιαννουσάκη για το ναρκόπλοιο «Noor 1». Άγνωστο αν θα συνεχιστεί η ξεθυμασμένη Βαρουφακειάδα, η οποία ουδέν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ 
Πηγή: pontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: