Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο (Βασίλ Αγά)

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Δήμος Σκύδρας σας προσκαλούν να παραβρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης και απότισης ελάχιστου φόρου τιμής στον θρυλικό Αρχικαπετάνιο των Αντάρτικων Δυνάμεων του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο (1888-1922). 
Ο Βασίλειος Ανθόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Κιζίκ της επαρχίας Απές του Πόντου και είναι ο αναγνωρισμένος γενικός αρχηγός των αντάρτικων δυνάμεων του Δυτικού Πόντου που συμμετείχαν στην αντίσταση εναντίων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η βιογραφία του περιλαμβάνει πολλές πράξεις ανδρείας και αυταπάρνησης που εμπνέουν τους σύγχρονους αγώνες για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην πόλη της Σκύδρας, έδρα του Δήμου Σκύδρας και περιοχή διαμονής πολλών χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεω:
  
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου
07:00-10:30π.μ.         
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Βασιλείου Ανθόπουλου και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Άγαλμα Βασίλειου Ανθόπουλου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς)
10.45-11.00    
Τρισάγιο και απότιση φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο.

Κατάθεση στεφανιών: 
  1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
  2. Δήμαρχος Σκύδρας
  3. Εκπρόσωπος Προσφυγικών και Ποντιακών Συλλόγων
  4. Εκπρόσωπος Απογόνων Βασίλειου Ανθόπουλου
  5. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων (μετά από έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205) 
Σιγή ενός λεπτού
Εθνικός Ύμνος

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σκύδρας
11.15-12.30
Εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στον Οπλαρχηγό του Πόντου Βασίλειο Ανθόπουλο. Συντονιστής εκδήλωσης ο Γεώργιος Παναγιωτίδης, Πολιτικός Επιστήμονας-Δημοσιογράφος. 

  • Χαιρετισμοί από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου, τη Δήμαρχο Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου και άλλους εκπροσώπους φορέων που τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση
  • Ομιλία κ. Ιωάννη Κυριακίδη, εκπροσώπου απογόνων Οπλαρχηγού Βασίλειου Ανθόπουλου
  • Ομιλία από τον κ. Σάββα Καλεντερίδη, συγγραφέα-εκδότη, με τίτλο: «Βασίλειος Ανθόπουλος, ένας ιδιοφυής πολέμαρχος του Πόντου»
  • Πολιτιστικό πρόγραμμα με μέριμνα του Συλλόγου Ποντίων Ριζού και την Πρόεδρο κα. Έφη Παπαδοπούλου, με τη συμμετοχή και άλλων ποντιακών συλλόγων και σωματείων 

        Αικατερίνη Ιγνατιάδου                                                     Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου
           Δήμαρχος Σκύδρας                                                         Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: