Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

«Ανάπτυξη 2% και υποχώρηση ΔΝΤ για τα stress tests»

Ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 2%, ενώ προέβη και σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις τράπεζες και την μέχρι πρότινος αντιπαράθεση ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το σημαντικό θέμα για τους Ευρωπαίους, ενώ επισήμανε ότι «πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το πρόγραμμα γιατί η Ευρώπη έχει σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν».
Στο 2% η ανάπτυξη
Σημείωσε, ακόμη, ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 2% και του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ζήτημα των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο οι επενδύσεις προχωρούν και «τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες μπορούμε να απορροφήσουμε».
Παραδέχθηκε πως έχει υπάρξει μεγάλη φορολόγηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται φοροελαφρύνσεις, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από άλλες φοροαπαλλαγές.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και με την πορεία της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ανακοινώνοντας ότι ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 5.000 πολίτες.
Αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ για τις τράπεζες
Αναφορικά με το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών και ανακοινώσεις του ΔΝΤ πως θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε την τελική λύση για τα stress test. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση». 
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ άλλαξε τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους. Συμπλήρωσε ότι τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM, αλλά τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν νωρίτερα για την Ελλάδα και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σημειώνοντας «αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».
Η υπεραπόδοση φέρνει επιστροφές;
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι και φέτος θα υπάρχει υπεραπόδοση στους στόχους επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό θα μοιραστεί εκ νέου, όπως και πέρυσι.
Αναφορικά με το 2018 και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι εκτιμά πως δεν θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς σε κάποια σημεία υπάρχει υποαπόδοση, αλλά σε άλλα υπάρχει υπεραπόδοση.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε, ακόμη, ότι η χώρα θα πιάσει τον στόχο για 3,5% πλεόνασμα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: