Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Σύνδρομο Down: Η Ισλανδία και ένα ηθικό ζήτημα

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Βρετανό John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών.
Τα παιδιά που γεννιούνται με Τρισωμία 21 είναι κάπως πιο ιδιαίτερα από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αφού σχεδόν πάντα είναι αυθόρμητα και διαχυτικά στη συναναστροφή τους με τους άλλους. Μεγαλώνοντας ένα παιδί με το σύνδρομο Down σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πολύ υπομονή και ψυχικές αντοχές. Πως γίνεται όμως μία χώρα να πλησιάζει στην “εξάλειψη” αυτού του ιδιαίτερου συνδρόμου;
Μετά πολλές έρευνες παρατηρήθηκε ότι η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία δε γεννιούνται πια σχεδόν καθόλου παιδιά με σύνδρομο Down, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Και ο λόγος προβληματίζει και να διχάζει.
Οι ειδικές προγεννητικές εξετάσεις που εισήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είναι σε θέση να διαπιστώνουν από νωρίς την περίπτωση μιας κύησης που το έμβρυο πάσχει από σύνδρομο Down, παρέχοντας ενημέρωση στους γονείς για να πάρουν καίριες αποφάσεις. Και η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία που έλαβε θετικό τεστ τερμάτισε την εγκυμοσύνη της.
Παρόλο που οι εξετάσεις είναι προαιρετικές, όλες οι μέλλουσες μητέρες ενημερώνονται γι΄ αυτές και το 85% των γυναικών επιλέγουν να τις κάνουν. Ειδικότερα, η εξέταση ονομάζεται Combination Test και για την διεξαγωγή της χρειάζεται αίμα της μέλλουσας μητέρας κι ένα υπερηχογράφημα, ενώ συνυπολογίζονται και παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας. Με την ολοκλήρωσή τους, διαπιστώνεται εάν το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, η συνηθέστερη από τις οποίες οδηγεί στο σύνδρομο Down.
Ο νόμος στην Ισλανδία επιτρέπει την άμβλωση μετά από 16 εβδομάδες, αν το έμβρυο έχει κάποιου είδους παραμόρφωση, και το σύνδρομο Down περιλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία. Κατά μέσο όρο, γεννιούνται ένα ή δύο παιδιά με σύνδρομο Down στην Ισλανδία κάθε χρόνο και τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε ανακριβή αποτελέσματα της εξέτασης.
“Εξακολουθούν να γεννιούνται μωρά με σύνδρομο Down στην Ισλανδία. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αυτό συμβαίνει, επειδή δε φάνηκε ο κίνδυνος στα προγεννητικά τεστ”, δήλωσε στο CBS η Hulda Hjartardottir, επικεφαλής της μονάδας διάγνωσης προγεννητικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Landspitali.
Από τη μεριά της η γυναικολόγος Helga Sol Olafsdottir συμβουλεύει τις γυναίκες που σκοπεύουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους κατά τη διάρκεια μιας εμβρυϊκής ανωμαλίας, πως πρόκειται για τη δική τους ζωή και έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν πώς αυτή θα μοιάζει. “Δεν θεωρούμε πως η έκτρωση είναι δολοφονία. Δεν είναι αμαρτία. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον πόνο τόσο για το παιδί, όσο και για την οικογένεια. Και πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι λάθος”, δήλωσε σε συνέντευξη της η Helga Sol Olafsdottir.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: