Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Σχέδιο αυστηρών ποινών για βιαιοπραγίες κατά εφοριακών

Μετά τα συνεχή φαινόμενα προπηλακισμών κατά εφοριακών το καλοκαίρι, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σχεδιάζει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για όσους βιαιοπραγούν κατά των ελεγκτών και παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
Το επόμενο βήμα που εξετάζεται να είναι η θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους εμπλεκόμενους σε τέτοιες υποθέσεις συγκριτικά με το ισχύον σύστημα που τις αντιμετωπίζει ώς περιπτώσεις βιαιπραγίας μεταξύ δύο πολιτών.
Με την αυστηροποίηση των ποινών εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αποτροπή αυτών των φαινομένων προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός να μπορεί να εκτελεί ανεμπόδιστος το έργο του.
Ακόμη, προσανατολίζεται σε αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων της ΑΑΔΕ με στόχο να γίνουν αποτελεσματικότεροι, έπειτα από την επεξεργασία των στοιχείων, τα οποία προέκυψαν από τους φετινούς φορολογικούς ελέγχους.
Η ανάλυση των στοιχείων θα είναι κλαδική και οι τροποποιήσεις στην ελεγκτική διαδικασία θα αφορούν κάθε κλάδο ξεχωριστά. Για παράδειγμα μία από τις αλλαγές που εξετάζεται είναι κάποια στοιχεία, που θεωρούνται κρίσιμα και είναι δείκτες για τον τζίρο των επιχειρήσεων, να υποβάλλονται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις στην φορολογική διοίκηση. 
Σήμερα αυτά καταγράφονται κατά τον έλεγχο και επιβεβαιώνονται στη συνέχεια. Στόχος των υπο εξέταση αλλαγών είναι οι ελεγκτές να είναι ενήμεροι για τα στοιχεία αυτά πριν την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για την επιχείρηση και να μπορούν να ελέγξουν την αξιοπιστία της κατά τον φορολογικό έλεγχο. 
Στο μεταξύ οι καλοκαιρινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στους τουριστικούς προορισμούς και στα νησιά συνεχίζεται κανονικά έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: