Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Σταθερός ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αμετάβλητος, στο επίπεδο του 0,9%, παρέμεινε τον Ιούλιο του 2017 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιο), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα (Πέμπτη) στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός (στο 1,3%) ενώ στην Ε.Ε. άγγιξε το 1,5%. 
Μεταβολή πληθωρισμού σε ευρωζώνη και Ε.Ε. | Eurostat
Σε ετήσια βάση, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2017, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-0,2%), στην Κύπρο (-0,1%), στη Βουλγαρία και στη Φινλανδία (0,6%). Τα υψηλότερα επίπεδα σημειώθηκαν στην Λιθουανία (4,1%), στην Εσθονία (3,9%), στη Λετονία και στη Μ. Βρετανία (2,6%).
Ο πληθωρισμός ανά χώρα (Ιούλιος 2017) | Eurostat
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, σε ετήσια βάση, στην Ευρωζώνη, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες στέγασης (+0,10 ποσοστιαίες μονάδες), τα πακέτα διακοπών (+0,06 ποσοστιαίες μονάδες) και τις αεροπορικές μεταφορές (+0,05 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες (-0,11 ποσοστιαίες μονάδες), στα λαχανικά (-0,05 ποσοστιαίες μονάδες) και τα φρούτα (-0,04 ποσοστιαίες μονάδες).
Ο πληθωρισμός στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. | Eurostat
Σημειώνεται πως τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού συντέλεσαν στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της ως προς τα επιτόκια, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναμένονται στο κοντινό μέλλον περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων (καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το στόχο της παρά την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: