Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Μεγαλοφοροφυγάδες «παραδίδονται» στην Εφορία

Αδήλωτα εισοδήματα ύψους 4,5 δισ. ευρώ έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα από περίπου 1.500 φορολογούμενους, οι οποίοι έσπευσαν, στο πλαίσιο των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη», να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις στις Εφορίες μεγάλου πλούτου ή στις ΔΟΥ στις οποίες υπάγονται.
Η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου στέλνει μήνυμα και στους υπόλοιπους που έχουν «κρυμμένα» εισοδήματα πως οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα πρέπει όλοι τους να γνωρίζουν ότι «η Εφορία τους γνωρίζει, καλό θα είναι να… παραδοθούν».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Βήμα, η πλειονότητα αυτών που έσπευσαν να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις ήταν πρόσωπα που είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και τα ονόματά τους αποκαλύφθηκαν μέσα από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς με τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το Βήμα, αναφέρουν πως πρόκειται για εισοδηματίες, δικηγόρους, γιατρούς, επαγγελματίες, ακόμη και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν «μαύρα», δηλαδή αφορολόγητα ποσά, να τα φέρουν στην Ελλάδα και να πληρώσουν τον χαμηλότερο δυνατό φόρο κατανέμοντας τα ποσά σε χρονιές από την τελευταία δεκαετία που είχαν δηλώσει πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Η σχετική ευεργετική ρύθμιση, στον βαθμό που τους απαλλάσσει από πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα ισχύσει μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ότι το ποσό των εισοδημάτων που θα δηλωθούν θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ (θα διπλασιαστούν) καθώς όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή της προθεσμίας και θα εντείνονται οι έλεγχοι, τόσο όσοι έχουν φυγαδεύσει χρήματα στο εξωτερικό θα παραδίδονται.
Αυτό αυτή την εξέλιξη το Δημόσιο έχει εισπράξει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατ. τους τελευταίους μήνες. Τα χρήματα που εισπράττονται καταγράφονται στα «έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών», κωδικός στον οποίο εφέτος καταγράφεται υπέρβαση στόχου άνω των 100 εκατ. ευρώ και λόγω του ύψους τους αποτελούν «δημοσιονομικό μέγεθος».
Σημειώνεται πως αρχικά προέκυψε ζήτημα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται με διάταξη η παράταση της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πέραν την πενταετίας.
Όμως το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήση επί της απόφασης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί με τον χαρακτηρισμό των λιστών ως «νέα στοιχεία» που αυτομάτως παρατείνουν την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Μια δεύτερη λύση είναι ότι ο χαρακτηρισμός των φορολογικών δηλώσεων ως «ανακριβών» κατόπιν ελέγχου, κάτι που δίνει αυτόματα παράταση της παραγραφής.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: