Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Γερμανοί συνταξιούχοι

Αυτές τις μέρες επιστρέφουν από τις διακοπές τους οι αδειούχοι στη Γερμανία και είναι επόμενο στις συζητήσεις να κυριαρχούν οι καλοκαιρινές εντυπώσεις, αν και τον επόμενο μήνα είναι οι γενικές εκλογές. Κάποιοι συνταξιούχοι μόνο συζητούν ακόμη για ταξίδια, στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Θάλασσα ή τη Βαλτική, συγκρίνουν τιμές και κάνουν λογαριασμούς.
Το συνταξιοδοτικό είναι στην προεκλογική ατζέντα, οι συντάξεις είναι καθηλωμένες όπως και οι μισθοί εδώ και μια δεκαετία, στις ανατολικές περιοχές φτάνουν μέχρι το 70% των συντάξεων στις δυτικές, αλλά η άσκηση των αυξήσεων και της σταδιακής εξίσωσης παραπέμπεται στο μέλλον.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους την αύξηση των συντάξεων, αλλά δειλά, χωρίς να δείχνουν μεγάλη θέρμη να πιέσουν τους Χριστιανοδημοκράτες σε μία προεκλογική δέσμευση. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ επιχειρηματολογεί υπέρ του ισχύοντος ασφαλιστικού, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Γκ. Σρέντερ, και ο Μ. Σουλτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπο και με την αντίπαλό του και με το μισό κόμμα του.
Για να αντιλογιστεί το κόστος των αυξήσεων, λένε τα οικονομικά ινστιτούτα, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ξανά και τα όρια συνταξιοδότησης. Πλην όμως, τα όρια αυτά είναι ήδη πολύ υψηλά, από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., και μια τέτοια κουβέντα θα προκαλούσε διαδοχικά σοκ και στις άλλες χώρες, την ώρα που το βασικό ζητούμενο είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής, αυτής τέλος πάντων της συνοχής που έχει επιτευχθεί.
Σήμερα, η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65 χρόνια και θα πάει σταδιακά το 2024 στα 66 και το 2031 στα 67. Στα 66 συνταξιοδοτούνται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Περαιτέρω αύξηση σημαίνει ότι το κατώφλι θα μπει στα 70. Ποιος εργαζόμενος όμως αντέχει μέχρι τα 70 και υπό ποιες συνθήκες;
Στις μισές ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα τα όρια παραμένουν ακόμη κάτω από τα 65 και θα προσαρμοστούν σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μπορεί οι περισσότεροι Γερμανοί να θαυμάζουν τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε (στα 74 χρόνια του), αναδεικνύοντάς τον πρώτο πολιτικό σε δημοφιλία, πάνω και από την Α. Μέρκελ (63) και τον Μ. Σουλτς (61), αλλά βλέποντας τη δική τους καθημερινότητα, την κούραση που κουβαλούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν μπορούν ούτε να ακούσουν πως υπάρχουν σκέψεις για νέες επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
Γι’ αυτό και ο προεκλογικός λόγος των κομμάτων εξουσίας εστιάζεται πλέον στην καλύτερη διαχείριση του ισχύοντος συστήματος, με μικροπαροχές και υποσχέσεις σταδιακών αυξήσεων, αφήνοντας τα μακρόπνοα σχέδια για την επόμενη δεκαετία.

Συντάκτης: Μπάμπης Αγρολάμπος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: