Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Αντίδραση της ΕΔΕ για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, προκάλεσαν την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
"Καρφί" στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόσφατη καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στέλνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επισημαίνει την ισοτιμία μεταξύ των πολιτών και το ανεπηρέαστο των δικαστικών αρχών.  
Δύο ημέρες μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να καταδικάσει τον Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή για τα αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενη τόσο στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ όσο και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ακολούθησε της δικαστικής απόφασης.
Σε αυτή η ΕΔΕ επισημαίνει ότι "οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" και συνεχίζει λέγοντας ότι "η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές".
Η ανακοίνωση καταλήγει δε αναφέροντας πως "η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος".
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Στις 30-8-2016 η Ένωση εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. Μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις».
Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές.
Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος". 

Αντωνία Ξυνού
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: