Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές

Λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εντόπισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με αντικείμενο τις πρόσφατες φωτιές που έπληξαν μεγάλο τμήμα της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι φέτος το καλοκαίρι ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν πολύ μεγάλος, αν και όπως είπε ήταν περίοδος με βροχές και υγρασία.
Επίσης, στη σύσκεψη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε ότι η κάλυψη από τα εναέρια μέσα ήταν ανεπαρκής, διότι υπήρξε έλλειψη ανταλλακτικών στα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η ενοικίαση και η παραλαβή των ελικοπτέρων.
Έξι προτάσεις
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τις προτάσεις του για τον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τις οποίες καταθέσει και στο παρελθόν και επί της ουσίας είναι οι προτάσεις που περιλαμβάνονταισ το ομοδωνο πόρισμα της Βουλής για τις πυρκαγιές (2007-2008).
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Προληπτικό καθαρισμό των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων.
  • Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
  • Αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.
  • Καλύτερο συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  • Έμφαση στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής και τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος, μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το αμέσως επόμενο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει πλατφόρμα για τη δασική πολιτική, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη - κατάσβεση - αποκατάσταση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: