Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΟΓΑ: Δεν υπάρχουν «κρυφοί κόφτες» στα επιδόματα - Υπάρχουν τεκμήρια

Διαψεύδει ο ΟΓΑ δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κρυφούς κόφτες» στα επιδόματα που χορηγεί ο Οργανισμός διευκρινίζει ωστόσο ότι υφίστανται τεκμήρια διαβίωσης. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του, ο ΟΓΑ, σημειώνει:
«Ο συνυπολογισμός του τυχόν τεκμαρτού εισοδήματος στο συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα για τον προσδιορισμό των δικαιούχων σύνταξης ή επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν είναι σε καμία περίπτωση «κρυφός κόφτης», καθώς ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.
Για περισσότερο από μια 10ετία τα εκάστοτε τεκμήρια διαβίωσης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των δικαιούχων σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Για το θέμα αυτό άλλωστε υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε υπόθεση του 2003 και ερμηνεύει τον σχετικό νόμο του 1982. Δεν είναι τυχαίο πως και ο νόμος 4093/2012 αναφέρεται σε «συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα». Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι γνωστά και κοινά για όλους και καθορίζονται όχι από τον ΟΓΑ αλλά από την φορολογική νομοθεσία.
Επιπροσθέτως, διευκρινίζουμε πως το ύψος του επιδόματος δεν προσδιορίζεται ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο – όπως προαναφέρθηκε – λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση του δικαιώματος στην παροχή. Το ποσό του επιδόματος είναι ανάλογο των ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα αφαιρουμένου του ποσού σύνταξης ή οποιασδήποτε άλλης χορηγούμενης ασφαλιστικής ή προνοιακής παροχής από την Ελλάδα ή χώρες του εξωτερικού. Συνεπώς στοιχεία που συσχετίζουν ευθέως το φορολογητέο εισόδημα με το ύψος του επιδόματος και μάλιστα σε πινακογράφηση είναι ανακριβή».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: