Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Οι πενηντάχρονες δεν θέλουν σεξ;

Παρά τα αντίθετα ευρήματα της επιστήμης, η Πορτογαλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως το σεξ δεν είναι δα και τόσο σημαντικό για πενηντάχρονες γυναίκες καθώς -λέει- όσο αυξάνει η ηλικία μιας γυναίκας τόσο μειώνεται η επιθυμία της γι’ αυτό.
Και κατά συνέπεια τόσο μπορεί να μειώνεται και η αποζημίωση που δικαιούται αν αμέλεια γιατρών έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία μιας γυναίκας να έχει ομαλές σεξουαλικές σχέσεις.
Αυτό ήταν το σκεπτικό πορτογάλων δικαστών που δικαίωσαν μεν την 50χρονη Μαρία Μοράις, επιδικάζοντάς της αποζημίωση για σωματικές και ψυχολογικές βλάβες λόγω κακής χειρουργικής πρακτικής που της προκάλεσε σεξουαλικά προβλήματα, αλλά έπειτα από σχετική έφεση του νοσοκομείου, μείωσε την αποζημίωσή της κατά το ένα τρίτο γιατί «το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό στην ηλικία της».
Η εξωφρενική και σεξιστική απόφαση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε τους Πορτογάλους δικαστές για διακρίσεις φύλων, κρίνοντάς τους ενόχους προκαταλήψεων που παραβιάζουν το δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, όπως λέει στο σκεπτικό του:
«Η απόφαση του δικαστηρίου της Λισαβόνας αγνόησε τη σωματική και ψυχολογική σημασία της σεξουαλικότητας για την αυτο-εκπλήρωση των γυναικών, καθώς και άλλες διαστάσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας.
Βασίστηκε δε στη γενική παραδοχή ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι τόσο σημαντική για μια 50χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, όσο για κάποια νεότερης ηλικίας. Αυτές οι θεωρήσεις καταδεικνύουν τις προκαταλήψεις που επικρατούν στο δικαστικό σύστημα της Πορτογαλίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε δύο ανάλογες προσφυγές ανδρών για κακή ιατρική πρακτική που τους προκάλεσε σεξουαλικά προβλήματα, τα πορτογαλικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι το γεγονός πως οι άντρες δεν μπορούσαν πλέον να έχουν ομαλές σεξουαλικές σχέσεις αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στην αυτοεκτίμησή τους, προκαλώντας τους «τεράστιο και ισχυρό ψυχικό σοκ», ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: