Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

«Οι Γερμανοί συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος της Ελλάδας»

Εκδήλωση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, στον κινηματογράφο Δεξαμενή στο Κολωνάκι, το βράδυ της Δευτέρας, με τον επιστημονικό συντονιστή της Επιτροπής Ερίκ Τουσέν να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως η Γερμανία, η κυβέρνησή της και οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος της Ελλάδας.
Αιτιολογώντας την παραπάνω δήλωσή του, ο κ. Τουσέν ανέφερε πως στο γερμανικό κοινοβούλιο δόθηκαν επίσημα στοιχεία για τα κέρδη που αποκόμισε η Γερμανία από τον δανεισμό της Ελλάδας, το ύψος των οποίων αγγίζει μόνο το 2010 τα 400 εκατομμύρια, ενώ το Βερολίνο κέρδισε 1 δισ. ευρώ από τίτλους που αποκόμισε από την ΕΚΤ.
Αφού τόνισε πως από την ελληνική κρίση επωφελήθηκαν κι άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ο Ερίκ Τουσέν εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση του Τσίπρα θα έπρεπε να έχει σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους από τον Φεβρουάριο του 2015.
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, χαρακτήρισε «στημένη υπόθεση» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε κανένα μέτρο για το χρέος, οι οποίες αποφάσεις θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 - και αυτά τα μέτρα δεν θα αφορούν διαγραφή αλλά ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή οι αποφάσεις που έχει λάβει «έχουν οδηγήσει σε άθλια αποτελέσματα» και ζήτησε από τη Βουλή η οποία αποφάσισε να καταργήσει την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, να παρουσιάσει κοστολογημένα στοιχεία για το ποιοι και πόσο επιβάρυναν οικονομικά τη χώρα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο animation για το ελληνικό χρέος, στο οποίο περιγράφεται τι συνέβη στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1980 και πώς η χώρα έφτασε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: