Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

"Μνημονιακά" μέτρα για τις συντάξεις στην Ευρώπη συζητεί η Κομισιόν

Προβληματικά κρίνει τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη η Κομισιόν, αποδίδοντας το πρόβλημα στη γήρανση του πληθυσμού - και εξετάζει μέτρα που θυμίζουν τους μνημονιακούς νόμους στη χώρα μας. 
Τη σύνδεση των ορίων ηλικίας, του επαγγελματικού βίου και του προσδόκιμου επιβίωσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει σε όλα τα κράτη-μέλη, η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Αυτό καταγράφει η φετινή έκθεση με τις τάσεις στην αγορά εργασίας που δημοσίευσε η Κομισιόν και παρουσίασε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Μαριάν Τάισεν.
Ερωτηθείσα ειδικά για την Ελλάδα, η Επίτροπος τόνισε ότι παρόλο που δεν έχει στοιχεία για κάθε χώρα ξεχωριστά, «μπορώ να σας πω ότι στην Ελλάδα έχει γίνει ήδη μια σημαντική μεταρρύθμιση και το συνταξιοδοτικό είναι πιο βιώσιμο τώρα από ότι πριν». 
Η Επιτροπή ζητά την «κατάλληλη σύνδεση μεταξύ της διάρκειας του επαγγελματικού βίου και του προσδόκιμου ζωής» και διάθεση κονδυλίων για την εκπαίδευση και την προώθηση της απασχολισιμότητας των ηλικιωμένων. Η Κομισιόν προτείνει προώθηση της διά βίου μάθησης, η χορήγηση παροχών κοινωνικής προστασίας, η συμβολή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, καθώς και οι ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η Επίτροπος τόνισε ότι οι δημογραφικές τάσεις που καταγράφονται δείχνουν πως στο μέλλον οι νέοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν περισσότερες, αναλογικά εισφορές και θα λαμβάνουν πολύ μικρότερες συντάξεις σε σχέση με την εποχή των γονέων τους. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα ανατραπεί χωρίς βαθιές τομές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα.
Συνολικά, παρά το υψηλότερο από ποτέ επίπεδο συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ, η έκθεση καταγράφει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να έχει 90 εκατομμύρια ανθρώπου που είναι ακόμα οικονομικά ανενεργοί, τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους μειώνονται».

Μαρία Ψαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: