Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πως οι πορτοκαλί μπανάνες θα σώσουν εκατομμύρια παιδιά

Αυστραλοί επιστήμονες δημιούργησαν μια πορτοκαλί μπανάνα η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Το φρούτο αυτό θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω έλλειψης αυτής της βιταμίνης. 
Οι ενισχυμένες μπανάνες αναπτύχθηκαν με την μείξη γονιδίων ενός είδους μπανάνας από την Παπούα Νέα Γουινέα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α αλλά δεν παράγεται σε ποσότητες, με τα γονίδια της γνωστής σε όλους μας κίτρινης μπανάνας. Η έρευνα των επιστημόνων διήρκησε 10 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melina Gates με 7,6 εκατομμύρια δολάρια.
Οι ερευνητές στα πειράματα καλλιέργειας που έκαναν πέτυχαν σε μια παραγωγή την διπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α από εκείνη που είχαν θέσει ως στόχο.
Το επόμενο στάδιο των μελετών περιλαμβάνει την αποστολή των γονιδίων στην Ουγκάντα, όπου η μαγειρεμένη μπανάνα είναι στο καθημερινό διατροφολόγιο, και την ενσωμάτωσή τους σε μπανάνες εκεί, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα.    
Υπολογίζεται πως 750.000 παιδιά χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από έλειψη βιταμίνης Α, με πολύ περισσότερα να τυφλώνονται για τον ίδιο λόγο. Ο αριθμός των παιδιών αυτών ποσοστιαία στον πληθυσμό της Ουγκάντα το 2011 έφτασε το 38%.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: