Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Κάθαρση στο ποδόσφαιρο

Ακόμα και έναν μαθητή να ρωτήσουμε ποιος είναι ο χώρος που έθρεψε στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της διαχρονικής ρεμούλας, ασυδοσίας και ατιμωρησίας, θα μας απαντήσει «το ποδόσφαιρο». Αν και αυτό δεν είναι η πλήρης αλήθεια, μια και πολλοί χώροι... ερίζουν για το Κύπελλο στις «επιδόσεις» αυτές, δεν παύει να καθρεφτίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.
Μια πρόσφατη απόδειξη είναι ότι η έκθεση της «Deloitte» (ανώνυμη εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) που κατέγραψε παρανομίες, ενώ παραδόθηκε σε όλα τα κόμματα, τα περισσότερα δεν συγκινήθηκαν ώστε να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματα των ελεγκτών.
Από τότε που το ποδόσφαιρο αποτέλεσε –όχι μόνο στην Ελλάδα– το όχημα για επίδειξη δύναμης και απόκτησης εξουσίας σε κάθε επίπεδο, κατέκτησε και μια σκανδαλώδη ασυλία, την οποία ονομάζει «αυτονομία».
Τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται, μετά και τον «μπαμπούλα» του Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το κάθε σύστημα της κάθε παράγκας, με σπασμωδικές αντιδράσεις προσπαθεί να διατηρήσει τους στρατούς του αλώβητους, για να συνεχίζει την παράδοση των στημένων αγώνων, του παράνομου στοιχηματισμού και της επιβολής των «δικών» του παιδιών στην ηγεσία της ΕΠΟ.
Δυστυχώς, στις υπόγειες αυτές διεργασίες, αρωγοί είναι και κομματικοί και εκδοτικοί μηχανισμοί, που για τους δικούς τους λόγους χρειάζονται την υποστήριξη «φανατικών» στρατών.
Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου αυτή τη φορά πάτησε πόδι και μαζί με την προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ, που ετοιμάζεται πλέον να αποχωρήσει, προσπάθησαν με επιτυχία σε αρκετούς τομείς να βάλουν μια τάξη και κάποιους κανόνες στην κατάσταση που επικρατούσε.
Αλλωστε, η χρηματοδότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου περνάει από τον διεθνή οργανισμό και επομένως όλοι πλέον έχουν συμφέρον να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο νόμιμα.
Αν όμως δεν γίνει κατανοητό ότι η απόλυτη ατιμωρησία στον παράνομο στοιχηματισμό, στα στημένα, στον εκφοβισμό της διαιτησίας και στην ανεξέλεγκτη διασπάθιση χρημάτων θα οδηγήσουν στην πλήρη καταστροφή, ειδικά αν παρέμβει εδώ ξανά η πολιτική ιδιοτέλεια, τότε είναι βέβαιο ότι θα χαθεί όχι μόνο η ελπίδα να εκλεγεί και να λειτουργήσει μια «καθαρή» ΕΠΟ, αλλά θα κινδυνέψει πάλι σοβαρά η παραμονή της χώρας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: