Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση ομάδας εθελοντών Γιαννιτσών

«… ξένος ἤμην καὶ οὐ συνηγάγετέ με…»
(κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον)
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Απριλίου 2017.
Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, που τέθηκε από τον ίδιο το Δήμαρχο: οι πρόσφυγες που (ίσως) θα φιλοξενηθούν στα Γιαννιτσά.
Και πάλι η ίδια στάση, όχι κραυγαλέα και επιθετική, όπως την άλλη φορά (τότε που «άγνωστοι» έκαψαν το στρατόπεδο στα Γιαννιτσά και όργωσαν το χωράφι στα Άθυρα), πιο συμμαζεμένη και συγκαλυμμένη τώρα, αλλά πάντως η ίδια: ξενοφοβική και μισαλλόδοξη (με τις ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις).
Δείτε τη συνεδρίαση στο διαδίκτυο και ακούστε τον τόνο της φωνής των ομιλητών, διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες και θα καταλάβετε.
Το «μέγα ζήτημα» που προκάλεσε τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής: Μια μη κυβερνητική οργάνωση που ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία, από την Πιερία, πρόκειται να μισθώσει σπίτια στα Γιαννιτσά, για να φιλοξενηθούν 100 περίπου πρόσφυγες, σύμφωνα με σχετικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.
«Με διαδικασίες εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερωθεί κανείς προσπάθησαν να μισθώσουν κάποια διαμερίσματα μέσα στην πόλη… Περίεργες κινήσεις από μια ΜΚΟ, η οποία ανέλαβε εργολαβικό έργο από την Ύπατη Αρμοστεία. Είμαι αντίθετος με την πρακτική να μετατραπούν διαμερίσματα της πόλης μας σε κέντρα διερχομένων. Μια τέτοια πρακτική θα διαταράξει την ηρεμία της πόλης» δήλωσε ο Δήμαρχος (χρησιμοποιώντας πάντα μετά τη λέξη πρόσφυγες και τη λέξη μετανάστες)και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πει «όχι» σ’ αυτή τη μεθόδευση («έχουμε στοχοποιηθεί» είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του) και να αποφασίσει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, προκειμένου, όποτε και αν χρειαστεί, να παρέμβει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Τόσα φοβικά σύνδρομα, τόσες επιφυλάξεις, τόση ξενοφοβία, τόσος κοινωνικός ρατσισμός, τόσο τελικά μίσος για τον άλλο…
Ας δούμε μια - μια τις λέξεις:
  • «ΜΚΟ», άρα εξ ορισμού ύποπτη για οικονομικό σκάνδαλο.
  • «Ευαγγελιστές», δηλαδή αιρετικοί, όχι ορθόδοξοι σαν κι εμάς.
  • «Από την Πιερία», δηλαδή ξένοι που δεν έχουν καμιά δουλειά στον τόπο μας.
  • «Διαδικασίες εν κρυπτώ και περίεργες κινήσεις», άρα κάτι ύποπτο συμβαίνει.
  • «Μίσθωση διαμερισμάτων στα Γιαννιτσά χωρίς να ενημερωθεί κανείς»: Μα επιτρέπεται να νοικιάσει κανείς σπίτι, χωρίς να το γνωρίζει (ή να το εγκρίνει;) η δημοτική αρχή;
  • «Έχουμε στοχοποιηθεί»: είναι γνωστό άλλωστε ότι όλοι μας ζηλεύουν.
  • «Πρόσφυγες και μετανάστες» (εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης), δηλαδή άνθρωποι που διαταράσσουν την ηρεμία της πόλης(γιατί όχι και τζιχαντιστές, φορείς ασθενειών,πιθανοί εγκληματίες, εχθροί του χριστιανισμού και του ελληνισμού;)
Για μια ακόμη φορά η πόλη μας έδειξε το σκοτεινό της πρόσωπο.
Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και περιχώρων
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΥΓ1. Σε άλλες πόλεις πρωτοστατούν οι δημοτικές αρχές στο ζήτημα φιλοξενίας των προσφύγων. Ενδεικτική είδηση:
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Δήμος Λιβαδειάς και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΗΛ), ανακοίνωσαν από κοινού την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, τη συνέχιση και επέκταση του προγράμματος «Διαμονή Αιτούντων Άσυλο και Υποψήφιων Μετεγκατάστασης» που έχει ήδη ξεκινήσει στη Λιβαδειά. Συνολικά 420 υποψήφιοι μετεγκατάστασης και ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε 70 διαμερίσματα στη Λιβαδειά το 2017».
ΥΓ2. Όπως δείχνει η εμπειρία από την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος, η φιλοξενία των προσφύγων σε σπίτια: α) διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, β) έχει μικρότερο κόστος απ’ ό,τι η διαμονή σε «κέντρα φιλοξενίας»,γ) αποφέρει (οικονομικά και όχι μόνο) οφέλη στην τοπική κοινωνία, δ) βοηθάει στην ομαλή και ειρηνική συνύπαρξη με τους ντόπιους.

Η ίδια Εθελοντική Ομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: