Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Λεφτά υπάρχουν για πολέμους

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκστρατεία για τις Στρατιωτικές Δαπάνες (Global Campaign on Military Spending), είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από πείνα.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει 5,6 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά οι πλούσιοι του πλανήτη δεν τα δίνουν.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καλείται να οργανώσει παγκόσμιες εκστρατείες κατά επιδημιών, αλλά ο ετήσιος προϋπολογισμός της υπολείπεται της ημερήσιας κατά μέσο όρο στρατιωτικής δαπάνης, που είναι τουλάχιστον 4,6 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του SIPRI (Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας της Στοκχόλμης για την Ειρήνη), η παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη ανήλθε, το 2015, στα 1.676 δισ. δολάρια.
Οι χώρες που κατέχουν τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες, το 2015, ήταν ΗΠΑ, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Βρετανία.
Το εμπόριο όπλων κατά την πενταετία 2012-2016 αυξήθηκε κατά 8,4%. Πρωταγωνιστές στις εξαγωγές, οι ΗΠΑ, που εξάγουν όπλα σε εκατό χώρες.
Τις ΗΠΑ ακολουθούν Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία.
Οι χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων.
Σε ό,τι αφορά τους εισαγωγείς όπλων, στην κατάταξη είναι πρώτη η Ινδία (!) και δεύτερη η Σαουδική Αραβία.
Η Ινδία, κατά την πενταετία 2012-2016, ξεπέρασε την Κίνα και το Πακιστάν.
Το Βιετνάμ αύξησε την ίδια πενταετία τις εισαγωγές του (202%), ενώ η Μ. Ανατολή αύξησε τις εισαγωγές κατά 86%.
Ο ελληνικός λαός έχει πικρή πείρα από τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για διαδοχικές «αγορές του αιώνα», που αποτέλεσαν «θερμοκήπιο» σκανδάλων και επιβάρυναν το δημόσιο χρέος της χώρας μας.
Επί δεκαετίες, η Ελλάδα διέθετε για στρατιωτικές δαπάνες υπερδιπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γι’ αυτό είναι θετικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θεσμοθέτησε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη διαφάνεια στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων.
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, ήταν και οι δραστικές μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα την περίοδο 2006-2015 να επέλθει μείωση κατά 35%.
Την ίδια περίοδο, μειώσεις στις σχετικές δαπάνες έκαναν η Ιταλία (30%), η Ισπανία (20%), η Τσεχία (35%), η Βουλγαρία (27%), η Σλοβακία (19%), η Ολλανδία (16%), η Δανία και η Κροατία από 14%.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με τις πιέσεις του «νέου πλανητάρχη» για μεγαλύτερη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις συμμαχικές δαπάνες, γεννούν ανησυχία για το ενδεχόμενο να εισέλθει η χώρα μας σε νέο καταστροφικό κύκλο στρατιωτικών δαπανών. Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: