Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Αναλυτικές διευκρινίσεις του υπ. Εργασίας: Ανακριβή τα δημοσιεύματα για «καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων» και «ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου»

Η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000.
Η ανακοίνωση του υπ, Εργασίας, για τη σχετική τροπολογία:
Υπενθυμίζουμε στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί  έως τον Οκτώβριο 2017.
Η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η  Μαΐου  και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000. Επομένως, είναι απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων και σε «ξήλωμα» του νόμου Κατρούγκαλου.
Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του.
Το ίδιο ανακριβής είναι η αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως έχουμε δηλώσει αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας.
Τα θέματα που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ.
Κινδυνολογικά δημοσιεύματα και από πίσω η ΝΔ
Της παραπάνω ανακοίνωσης προηγήθηκαν δημοσιεύματα για «ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου και κινδυνολογία για καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων. Από κοντά και η αξιωματική αντιπολίτευση που, δια των Γ. Βρούτση και Ν. Μηταράκη κάνει λόγο «για απόλυτο διασυρμό» της κυβέρνησης, καθώς μετά από 10 μήνες «κατάλαβε ότι αδυνατεί να εκδώσει νέες συντάξεις».
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι, με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνεται η αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. «Ένα πρόβλημα που η Νέα Δημοκρατία είχε εντοπίσει και αναδείξει επανειλημμένα, τόσο με ανακοινώσεις όσο και ζητώντας επίσημες απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου», σημειώνουν.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ «"αδειάζει" την κυβέρνηση, καθιστώντας την απολύτως υπεύθυνη και κάνοντας δημοσίως γνωστό, ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του νόμου για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων».
Οι κ.κ. Βρούτσης και Μηταράκης, αναφερόμενοι στην κυβέρνηση, συμπληρώνουν ότι «είναι υπόλογοι και εκτεθειμένοι απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους. Η σημερινή τροπολογία της τελευταίας στιγμής, αποτέλεσμα πανικού και προχειρότητας, αλλάζει ουσιαστικά τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, με άμεσες επιπτώσεις σε αυτές… Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι χθες, δεν ισχύει πλέον! »Ένας νέος κύκλος γραφειοκρατίας, ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων και εγκυκλίων ανοίγει ξανά με μεγάλους χαμένους τους χιλιάδες πολίτες, που περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους», καταλήγουν.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: