Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Απάντηση Αχτσιόγλου στις καταγγελίες ΑΔΕΔΥ για «κομματικές» τοποθετήσεις προϊσταμένων

Τους νόμους για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, αντιπαραθέτει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να απαντήσει στις καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ περί τοποθετήσεων προϊσταμένων με «κομματικά κριτήρια».
Η ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωση της, στοχοποίησε την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, επικαλούμενη τις καταγγελλίες του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, βάσει των οποίων «με την υπ. αριθμ. 1060/Δ9.341/2016 απόφασή της (σσ η υπουργός) καθόρισε η ίδια τα κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων των δύο νέων Διευθύνσεων που συστάθηκαν με τον ν. 4445/2016 στο Υπουργείο της, καθώς επίσης και των τριών τμημάτων τους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας».
Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας, σημειώνει:
«Το Δεκέμβριο του 2016 ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία ο ν. 4445/2016, ο οποίος προβλέπει την ίδρυση δύο νέων διευθύνσεων στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: την Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής και την Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Σε εφαρμογή των άρθρων 7 και 8 του νόμου εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση, προκειμένου οι παραπάνω διευθύνσεις να λειτουργήσουν άμεσα, όπως άλλωστε απαιτεί ο παραπάνω νόμος.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων για τις νέες διευθύνσεις σημειώνουμε τα εξής: Ο ν. 4369/2016, ο οποίος καθορίζει το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, δεν έχει τύχει ακόμη εφαρμογής διότι δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι προκηρύξεις των θέσεων προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Κατά συνέπεια, μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές προκηρύξεις, η διαδικασία που εφαρμόζεται για τον ορισμό προϊσταμένων είναι αυτή που περιγράφεται στο άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα περί αναπλήρωσης προϊσταμένων.
Το άρθρο αυτό εφαρμόζεται και στην προκειμένη περίπτωση για την επιλογή προϊσταμένων των νέων διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, όπως εξάλλου προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι προϊστάμενοι αυτοί τοποθετούνται προσωρινά μέχρι την εφαρμογή του ν. 4369/2016, οπότε και οι θέσεις τους θα κριθούν με την διαδικασία που προβλέπει ο τελευταίος αυτός νόμος.
Στη βάση του άρθρου 30 του ίδιου νόμου, η θητεία των αναπληρωτών θα λήξει αυτοδικαίως με την οριστική επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων στις εν λόγω θέσεις ευθύνης».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: